2016. november 18. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Nem lesz többé a mi autónk a Suzuki Swift

A jelenleg is kapható, (valójában csak itthon) harmadik generációs Swift gyártása hamarosan befejeződik Esztergomban, hogy helyét a kibővített kapacitással rendelkező Vitara és SX4 S-Cross modellek vegyék át. Búcsúzzunk hát a mi autónktól.

25 éve, hogy elkezdte működését a Magyar Suzuki Zrt. Az akkor még csak 50 ezer darabos gyártáskapacitás is óriási lökést adott a szocializmusból feléledő országnak, melyből jócskán kivette részét a Swift.

Az autó olcsósága, könnyű szerelhetősége, jó összeszerelése és kis fenntartási költségei miatt hamar a magyar emberek szívébe lopta magát, így az idő előre haladtával a folyamatos bővülés nem is volt kérdés – ebben csak a 2008-as gazdasági világválság akasztotta meg némiképp a céget, és a harmadik generációs Swiftet, amely sokkal jobb, a laikusok számára azonban csak drágább lett elődjénél.

Nemrég zárult le a legutolsó, több mint egymilliárd jen (közel 2,9 milliárd forint) értékű hároméves, gyármodernizációs beruházás, mely egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi Swift már csak néhány hétig készül Esztergomban.

Így az eltelt évek alatt 300 ezer darabosra bővült kapacitás kihasználását két modellre, az új Vitarára és a megújult SX4 S-Crossra bízzák a japánok. Az új Swift várhatóan Indiában fog készülni, valószínűleg a piaci trendek és a munkaerőpiac átrendeződése miatt. Reméljük, az űrt kitöltő két modell sikere továbbra is kitart majd, hogy a magyar gazdaság egyik alappillérének számító gyártósor tudjon fejlődni a továbbiakban is.