2016. december 02. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Az új Volvo V90 rendőrruhában

Soha ilyen magas pontszámot nem szerzett még autó a svéd rendőrségi alkalmassági teszten, mint az új V90, amelyből 2017-ben áll munkába az első példány. A Volvo persze a világ bármely országába készít járőrkocsit, amelynek átalakulásához egy hétre van szükség.

A svéd rendőrség 2017 elején veszi át első V90 járőrkocsijait, miután az autó a közelmúltban minden idők legkiválóbb eredményével teljesítette a svéd rendőrség kíméletlen vezetéstechnikai tesztjét.

A rendőrségi járművekkel szemben támasztott követelmények messze meghaladják az átlagos közúti személygépkocsikkal kapcsolatban felmerülő elvárásokat. Ráadásul számos más országgal ellentétben Svédországban a rendőrségi szolgálati gépkocsi munkahelynek számít. Ezért csak olyan típusok lehetnek rendőrautók, amelyek megfelelnek a teljesítményre, kényelemre, minőségre és ergonómiára vonatkozó, rendkívül szigorú követelményeknek.

A svéd rendőrautó-teszt öt területen vizsgálja a járművek képességeit: fékteszt, akadálypálya, kikerülési manőver (fékezéssel és anélkül), valamint nagysebességű „vészhelyzeti” vezetés. A V90 összpontszáma a tesztsorozat végén 9,2 volt a maximális 10 pontból; soha egyetlen autó nem teljesítette még ilyen kiválóan ezt a kemény vizsgát.

Habár a V90 kombit elsőként a svéd rendőrség állíthatja szolgálatba, a Volvo Cars más országokban is értékesít rendőrautókat, például: Norvégia, Olaszország, Nagy-Britannia vagy Hollandia. Értelemszerűen a V90 kombit is megrendelheti a világ bármely rendőrsége.

A futóművet például erősebbre, ugyanakkor még dinamikusabbra hangolták. A felfüggesztést és a fékrendszert megerősítették, az autót minden szükséges eszközzel és kommunikációs berendezéssel felszereltek. Az alapkivitelű V90-ből nagyjából egy hét alatt építenek rendőrautót; az átalakítást a Volvo Cars különleges gyártólétesítményében, a svédországi Torslandában végzik el.