2016. december 14. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Jó évet zárhatnak a használtautó-kereskedők 2016-ban

Negyedik éve tart a dinamikus bővülés a hazai használtautó-kereskedelemben. Ennek eredményeképpen a hazai használt személyautók körében 2016-ban várhatóan 615 ezer körüli adásvétel zajlik le, miközben az import használt autók száma elérheti a 143 ezret. Az előbbi 13, míg az utóbbi 16 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

A piac felpörgése a pillanatnyi kínálati adatokon is világosan megmutatkozik: a Használtautó.hu portálon jelenleg mintegy 100 ezer személyautót hirdetnek eladásra, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 81 400 darabos kínálatot.

A magyar autósok több mint négyötöde továbbra is a hazai piacon vásárol használt autót. Eközben azonban évről évre nő a behozott használt járművek aránya: az elmúlt 5 év során 12-ről 19 százalékra emelkedett az arányuk: idén a várható 760 ezer átírt használt autóból 143 ezer eddig külföldi okmányokkal futott.

átírások

Egyre nyilvánvalóbb ugyanakkor, hogy a használtautó-import a felívelő szakaszának végén tart. Ennek a szegmensnek a térnyerését elsősorban az árkülönbözet hajtja, a használt autók ugyanis külföldön gyorsabban veszítenek értékükből, mint idehaza. Az elmúlt évek során azonban a behozatalhoz számtalan negatív tapasztalat is kapcsolódott: mivel a behozott autók többsége (idén 61 százaléka) legalább tízéves, esetükben kiemelt fontosságú a műszaki állapot. Egyre többen szembesültek már azzal, hogy ez az árelőny könnyen elillan a hamar felmerülő szervizköltségek miatt.

A külföldi autók előélete jóval nehezebben követhető nyomon: a kilométeróra-tekerés külföldön is bevett gyakorlat, és szinte lehetetlen garanciális kötelezettségeket számon kérni a külföldi eladókon, kereskedőkön, de még a hazai közvetítőkön is. A vélt vagy valós előnyök korábbi dominanciáját – ilyenek a kedvezőbb áron kívül a szélesebb választék, a rendszeresebb karbantartás kultúrája, valamint a kíméletesebb útviszonyok – a vásárlók körében tehát végre egy reálisabb megítélés váltja fel.

használt autók száma és növ.

„Eközben a hazai autók futásteljesítményét 2012 januárjától rendszeresen rögzítik, az autók előéletéről egyre könnyebb percek alatt információhoz jutni. Mindez ismét egyre vonzóbbá teheti a belföldi piacot, az import növekedése pedig egy két éven belül akár teljesen megállhat, évi 160-180 ezer darab között állandósulva. Ez a tendencia már most jól nyomon követhető: míg két éve 37, idén már csupán 16 százalékkal bővült a behozott személyautók köre” – mutat rá a Használtautó.hu szakértője.

kategóriák és modellek

Jelentős átalakuláson megy keresztül az importált autók összetétele is. Míg korábban egyértelműen a vágyott presztízsautók (BMW, Audi, Mercedes) domináltak, jelenleg már a „hétköznapibb” márkák iránt a legerősebb a kereslet. Jól mutatja ezt az is, hogy míg 2012-ben a két legnépszerűbb kategória, a felső- és az alsó-középkategória aránya 27:18 volt, mára ez megfordult 22:25-re. Ugyanekkor az egyterűek súlya lassú növekedést mutatott.

A tendencia iránya jól látható a legnépszerűbb behozott modellek listáján is: egy év alatt a BMW 3-as széria az elsőről a negyedik helyre csúszott vissza, és a Mercedes A-osztály is elvesztette hatodik pozícióját. A Ford Focus ugyanakkor a negyedikről a második helyre ugrott, és szintén felkerült a legnépszerűbb modellek közé az egyterű Opel Zafira is.