2017. január 09. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Egy Fiat Abarth 124 Spider Budapesten

Budapest belvárosában kaptuk lencsevégre a minap a Fiat Mazdával kötött házasságából született 124 Spider Abarth változatát. A sportos roadster angol rendszámmal, ám balkormányosként pihent az utcán.

Nem gondoltam volna, hogy előbb látok Abarth változatot a Fiat kétüléses vászontetős sportautójából, mint a simát. Márpedig az V. kerületi Ó utcában lettem figyelmes a fehér 124 Spiderre, amely kapott néhány fekete és piros beütést.

A Fiat 124 Spiderből született Abarth roadster hátsó kerekeinek meghajtásáról egy 170 lóerős négyhengeres 1.4 MultiAir benzinmotor gondoskodik 250 Nm csúcsnyomaték leadása mellett, amely játszi könnyedséggel mozgatja a mindössze 1060 kilogrammos tömeget: 6,8 másodperc alatt katapultál százra, míg végsebessége 231 km/óra.

A modell stílusa és arányai a dinamizmust szolgálják, az áramvonalas sziluettől az elnyújtott motorházfedélen át a hátsó tengely közelébe tolt ülésekig, amelyekből tökéletesen lehet „érezni az utat.” Négy végződést számláló kipufogórendszere pedig olyan hangokat képes kiadni, amit bármely négyhengeres aggregát megirigyelhetne. Az erről korábban készített videó itt látható/hallható: