2017. január 17. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Rekord év a szentgotthárdi Opel motorgyárban

Szentgotthárd rekord évet zárt 2016-ban, közel 630 ezer motor készült az Opel magyarországi gyárában, ami 23 százalékkal több, mint eddig bármikor. A tavalyi volumen meghatározó része, több, mint 470 ezer motor a legkorszerűbb technológiát felvonultató Flex gyárból került ki, de a régebbi, úgynevezett Family 1 üzemben is közel 158 ezer motor készült.

1484652374160

Az Opel Szentgotthárd üzeméből kerül ki valamennyi Astra motor, és minden más Opel személyautóba is készülnek motorok a gyárban. Ennek megfelelően nagyon sokféle motorváltozatot állítanak elő: a Flex üzemben például 38 motorvariáns jön le a sorokról.

Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd igazgatója arról beszélt, hogy izgalmas évnek néz elébe a gyár. „Fontos mérföldkövek következnek rögtön az év elején. Arra készülünk, hogy február közepén elkészül a 9 milliomodik motor, a Flex üzem nem sokkal később átlépi az egymilliós gyártott darabszámot. Márciusban pedig ünneplünk: 25 éves lesz az első magyar személyautó, a Szentgotthárdon gyártott első Opel Astra”. Szentgotthárdon az Opel eddig 1,4 milliárd eurót fektetett be: a motorgyár az Opel legnagyobb ilyen üzeme, amely több mint 2000 embernek ad munkát.

A hazai Opel eladásokban a növekedés tavaly megtorpant, személyautó eladásokban 6 százalékos volt, ami alacsonyabb, mint a piaci átlag. Ezzel együtt is a pénzügyi válság, 2009 óta most talált a legtöbb Opel gazdára Magyarországon, összesen 10 536 darab. Az Opel mind a személyautó-eladásokban, mind pedig a kishaszonjárművekkel együtt számított összeladásokban a harmadik helyen végzett.

Az Opel 2017-ben 7 újdonságot mutat be. Ezek közül az Ampera-e elektromos autó még nem jut el Magyarországra, az új Insignia, az Insignia Sports Tourer és Country Tourer viszont igen. Népszerű és egyre növekvő szegmensbe érkezik két Opel crossover: a kisebb Crossland X, amely a Merivát váltja föl, már nyáron itt lesz, a nagyobb Grandland X az év vége felé érkezik és mellette megmarad a kínálatban az Opel népszerű hétülésese, a Zafira. Az újdonságok sorát a Vivaro ősszel debütáló exkluzív, személyautós változata egészíti ki.

Európában tavaly az Opel 2011 óta a legtöbb autót adta el, mintegy 1,16 milliót, ami 46 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Piaci részesedése lényegében nem változott, 5,73 %. Mindezt annak ellenére érte el a cég, hogy legnagyobb piacán, az Egyesült Királyságban a Brexit következtében mind volumenben, mind piaci részesedésben jelentős veszteségeket szenvedett el. A legsikeresebb modell a 2016 Év Autója, azaz az Astra volt, amiből 285 000 talált gazdára (25 %-al több, mint a 2015-ös Astra eladások). A magyar piacon az Astra a kompakt kategóriában második (Astra J és K együttesen), az egyterűek között viszont a Meriva első volt tavaly.