2017. január 18. 19:50   |   Autoblog
címkék:  

Megújult a Jaguar F-Type

Alapos felújításon esett át a Jaguar sportautója, az F-Type. Külseje még vonzóbbá vált, megkapta a legkorszerűbb szórakoztató és infotainment rendszereket, s immár 400 lóerős kivitelben is meg lehet vásárolni.

Az F-Type dizájnja letisztultabb, következetesebb lett az új modellévre, s az egyes modellek még jobban elkülönülnek egymástól. Finoman átrajzolták a lökhárítókat, a légbeömlő nyílásokat és az oldalsó kopoltyúkat, de a motorháztető is változott. Az 550 lovas V8 R modellen elöl például tagolt oldalsó légbeömlők láthatók, az 575 lóerős SVR frontja pedig megint más, a maximális légáramlás érdekében nyitott, nagyméretű hűtőrácsokkal.

Fontos újításként minden modellre LED-es fényszórókat szereltek, amelyek remekül világítanak és dizájnelemként is érvényesülnek. Adaptívak, azaz automatikusan változtatják a fénykéve hosszát és szélességét. Városban, 48 km/órás sebességig a fényszórók alacsony és széles sugárban világítanak, 48 km/óra fölött keskenyebb és hosszabb sugárra váltanak, majd 90 km/óra fölött még jobban elnyújtják a sugarat, jobb látási viszonyokat teremtve. A karakteres formájú hátsó diódás lámpák is változtak, sötétebb burát kaptak.

A Jaguar F-Type kabinjában új, magnézium vázas, ergonomikus sportüléseket találunk, amelyek 8 kilogrammal könnyebbek elődeiknél. Az ideális ívű és határozottabb párnázású támla ráadásul a vezetési élményhez is hozzátesz, jobban megtámasztja a testet. Ezen kívül az ülés hosszanti állítási tartománya 5 centiméterrel megnőtt. Az F-Type és F-Type R-Dynamic (új) modellekbe a sztenderd Sport széket szerelik, míg a szintén új 400 Sport, továbbá az R és SVR modellekbe a még formázottabb Performance szék kerül be. Az egyes változatokat a középkonzol díszítőelemei is megkülönböztetik egymástól.

A 2018-as modellévű Jaguar F-Type-ot az exkluzív 400 Sport modell vezeti be a piacra, ami csupán egy évig lesz kapható. Ebben a 3 literes V6-os kompresszoros motor 400 lóerős kivitele dolgozik, s a karosszérián, illetve a beltérben számos egyedi ismertetőjegy kapott helyet. Hátsó- vagy összkerékhajtással, nyolcfokozatú automataváltóval és mechanikus, korlátozottan önzáró hátsó differenciálművel lesz megvásárolható, mint a többi F-Type modell.

A friss F-Type modellekbe a Jaguar a legkorszerűbb Touch Pro infotainment rendszerét is beépíti. Négymagos processzorával, 60 GB-os SSD meghajtójával és gyors Ethernet hálózatával a Touch Pro az egyik legfejlettebb vezérlőrendszer a piacon. 20 centiméteres kapacitív érintőképernyő tartozik hozzá és integrálja az összes iOS és Android rendszerű okostelefont.

Az új Jaguar F-Type egyedi extrája a GoPro-val közösen kifejlesztett ReRun applikáció, amellyel a felhasználók rögzíthetik és megoszthatják vezetési élményeiket. A ReRun real-time videót rögzít egy GoPro kamera segítségével, s a felvételhez társítja a kocsi számítógépéből kinyert menetadatokat (sebesség, gázpedál állása, sebességfékerő, g-erő és kormányzási szög). Okostelefonnal, vezeték nélkül a GoPro-hoz és USB-kábellel a kocsi infotainment rendszeréhez kapcsolódva indulhat a felvétel. Az elektronikus vezérlő rendszerektől nyert teljesítményadatok valós időben, a felvételre is rákerülnek. A felvett anyagok egyszerűen letölthetők, szerkeszthetők és meg is oszthatók a közösségi oldalakon.