2017. február 15. 21:00   |   Autoblog
címkék:  

Cosworth szívet kap az Aston Martin hiperautója

Új részletek láttak napvilágot az Aston Martin és a Red Bull Advanced Technologies közös fejlesztésű hiperautójáról, az AM-RB 001-ről. Úgy néz ki, hogy a kocsi hibridhajtást kap, belsőégésű motorja egy 6,5 literes V12-es szívómotor, amelyet a Rimactól származó hibrid rendszer egészít ki.

Az AM-RB 001 alkotói a legendás motorépítőt, a Cosworth-ot kérték fel a belsőégésű motor kifejlesztésére. Ők egy 6,5 literes V12-es szívóüzemű, magas fordulatszámú aggregátot készítettek, melynek egyelőre nem ismertek a főbb paraméterei. Munkáját hibrid rendszer segíti, amelyet a világ leggyorsabb villanyautóját gyártó horvát Rimac szállít.

A hajtáslánc összteljesítménye minden bizonnyal jócskán 1000 lóerő fölött van, az AM-RB 001 ugyanis a Koenigsegg One:1-hoz hasonlóan pontosan olyan nehéz, mint amekkora a teljesítménye. A teljesítmény egy Ricardo gyártmányú hétsebességes szekvenciális váltóművön keresztül jut el a kerekekhez. A kocsi utascellája és karosszériája teljes mértékben szénszálas kompozit anyagú.

Összesen 150 darab közúton használható AM-RB 001-et fognak építeni és 25 darab versenyautót is összeszerelnek majd. Az első kiszállításokra azonban 2019-ig várni kell.