2017. március 16. 18:40   |   Autoblog
címkék:  

Hétszemélyes kompakt SUV a Volkswagentől

A Volkswagen Tiguan a legnépszerűbb német SUV a piacon, évente félmillió darab fogy belőle. Tavaly jelent meg a modell második generációja, most pedig elkészült a nyújtott tengelytávú Allspace kivitel, amely akár hét személyt is befogadhat. Szeptemberben érkezik.

Az új Volkswagen SUV a termékpalettán a Tiguan és a Touareg közé illeszkedik be; azoknak szól, akik 5+2 üléses szabadidőautót keresnek, de a Touareget túl nagynak és drágának találják.

A Tiguan Allspace a Škoda Kodiaqhoz hasonlóan a kompakt SUV kategória határait feszegeti: 4,7 méter hosszú, tengelytávja pedig csaknem 2,8 méteres. A normál Tiguannál 215 mm-rel hosszabb (4701 mm), tengelytávja pedig 109 mm-rel bővebb (2790 mm). A karosszéria hátsó túlnyúlása is nagyobb, mégpedig 106 mm-rel.

Az Allspace elsősorban nem a Tiguannal, hanem az amerikai piacra tervezett Atlasszal mutat rokonságot. Új stílusú krómozott hűtőrács, emelt motorháztető, és alsó műanyag védőburkolat jellemzik, de megvásárolható off-road csomaggal is, speciális alvázvédő elemekkel felvértezve. A tetősínek az alapfelszereltség részét képezik.

A Tiguan Allspace hátsó padja 180 mm-es úton sínen csúsztatható, elülső pozíciójában 760 literes csomagteret hagy maga mögött. Természetesen a támlák le is dönthetők, ekkor az Allspace-ben 192 centiméter hosszú, 1920 literes raktér alakítható ki. A megnövekedett méretekből nemcsak a csomagtér profitált, hanem a hátsó lábtér is, ez 54 mm-rel nagyobb, mint a normál Tiguanban.

Az Allspace öt és hétüléses kivitelben is megvásárolható lesz; ha heten ülnek az autóban, még mindig marad 230 liternyi hely a táskáknak és kisebb holmiknak. A két hátsó szék használaton kívül a padlóba hajtogatható, így 700 literes poggyásztér alakítható ki. A második sori üléseket is lehajtva 1775 literes raktér alakítható ki.

Ahogy a normál Tiguan, úgy az Allspace is első, illetve négykerék-hajtással lesz választható. Előbbiek motortól függően 2200, utóbbiak 2,5 tonnás fékezett utánfutót vontathatnak. Az Euro 6-os erőforrások kínálata viszont exkluzívabb, mint a Tiguan esetében. Összesen hat TSI és TDI aggregát sorakozik a palettán, a benzinesek 150, 180 és 220, míg a dízelek 150, 190 és 240 lóerőt vonultatnak fel. A TDI motorokat SCR katalizátorral és 12 literes AdBlue tartállyal szerelik fel a nitrogénoxid-kibocsátás minimalizálása érdekében.

180 lóerős teljesítménytől felfelé széria az összkerékhajtás és a DSG duplakuplungos váltómű, a 150 lovas TDI-hez opcióként rendelhető 4MOTION hajtás. Az összkerekes verziók menetmód-választó rendszerrel is kiegészíthetők, két közúti és két offroad programmal a menüben.

 A Volkswagen Tiguan Allspace 30 ezer eurótól lesz kapható Németországban. Már májustól rendelhető, és szeptemberben kezdődik a forgalmazása.