2017. április 10. 19:40   |   Autoblog
címkék:  

Hibrid rendőrségi elfogóautó a Fordtól

A Ford vezető elektromosautó-gyártóvá kíván válni, a következő öt évben 13 elektromos üzemben is haladni képes modellt tervez piacra dobni. A második ilyen modellje a világ első hibrid hajtású, üldözésre is képes rendőrautója, a Police Responder Hybrid Sedan.

A Ford már a T-modell megjelenése óta együttműködik a bűnüldöző szervekkel, ma a legtöbb rendőrautót ő szállítja az Egyesült Államokban. Piaci részesedése 63 százalékos. A Ford arra számít, hogy a következő évtizedben drámaian nőnek majd a hibridek, plug-in hibridek és elektromos autók eladásai, ideje volt tehát egy hibrid rendőrautó kifejlesztésének is.

A Police Responder Hybrid Sedan segíthet a városok légszennyezettségének leszorításában, menet közben és alapjáraton is sokkal takarékosabb, mint a jelenlegi rendőrségi interceptorok. Becsült vegyes fogyasztása mindössze 6,2 l/100 km, ami több mint kétszer kedvezőbb, mint a 3,7 literes V6-os benzinmotorral szerelt jelenlegi rendőrautóké (13 l/100 km). A fogyasztás természetesen a vezetési stílus függvényében változik, de így is nagyságrendi különbség mutatkozik.

A hibrid rendőrautó elsődleges erőforrása egy 2 literes Atkinson ciklusú benzinmotor, amihez villanymotor kapcsolódik. Azt pedig egy nagyteljesítményű, fejlett lítium-ion telep látja el energiával. Alapjáraton a hibrid szedán lítium-ion akkumulátora segít kiszolgálni az elektromos rendszereket, így üzemanyagot takarít meg, óránként 1 litert. Hosszú távon pedig még jobb a helyzet. Húszezer mérföldes éves futásteljesítményt alapul véve, 365 nappal és napi két műszakkal, 8 órás műszakonként 4,9 óra állással számolva, 2,5 dollár/gallon benzinárral kalkulálva a hibrid rendőrautó évente 3900 dollár megtakarítást hozhat.

A rendőrautók másfajta igénybevételnek vannak kitéve, mint a normál autók, s a Police Responder Hybrid Sedant is ebben a szellemben fejlesztették. 96 km/óráig kizárólag villanymotorral üzemel, ám ha szükséges, azonnal maximális teljesítményre kapcsol. Üldözésre is teljes mértékben alkalmas, azaz elég keménykötésű ahhoz, hogy hosszú távon, váltakozó sebességgel, akadályokon áthaladva (vízzel elárasztott útszakaszok, útpadkák) kövessen, üldözzön járműveket.

A Ford Police Responder Hybrid Sedan tavasztól rendelhető az Egyesült Államokban és a szervek nyáron kapják kézhez az első példányokat.