2017. április 30. 12:50   |   DG
címkék:  

A nap képe: a jövő Formula 1-es autója

A Renault idestova 40 éve tevékenykedik a Formula 1-ben, mely alkalomból elképzelte, milyenek lennének a versenyautók 2027-ben. Még inkább a vezetőre összpontosítanának, még látványosabbak és biztonságosabbak lennének, olykor pedig elektromos módban is képesek lennének közlekedni.

Az R.S. 2027 Vision concept előrevetíti, milyen versenyautók indulnának 10 év múlva a motorsportok királykategóriájában. Az aktív LED-es világítással szerelt masinák 3D nyomtatással készült, átlátszó polikarbonát utascellával rendelkeznének, amelyet a pilóta testalkatának megfelelően alakítanak ki. De nemcsak a zárt, az ütközéseknek és a tűznek rendkívül ellenálló zárt cockpit lenne átlátszó, hanem a pilóta sisakja is, így a küzdelem hevében jól lehetne látni a pilótát és arcát.

Emellett pedig a versenyautó aktív aerodinamikai elemeit és a kerekeit LED-ekkel szerelnék fel, amelyek információkat is közölni tudnának, például hogy éppen hányadik körét futja az autó. A nézők interneten keresztül a kedvenc kocsijuk telemetriai adataihoz is hozzá tudnának férni. Baleset esetén a versenyautók autonóm üzemmódba kapcsolnának át, s a villanyhajtás is megjelenne, például a boxban haladáskor. A Renault a jövő versenyautóját egy 600 kilogramm saját tömegű, de 1 megawatt teljesítményű, összkerékhajtású és négykerék-kormányzású járműként képzeli el, nagysűrűségű akkumulátorokkal.