2017. május 24. 15:55   |   Autoblog
címkék:  

Ilyen károkat okozhat a víz az autóban

Tegnap a hirtelen jött felhőszakadás következtében Budapest több pontján gyakran fél méteres vízben kellett gázolnia az autóknak. Valószínűleg ennek kapcsán sok tulajdonosban merült fel a kérdés, hogy mindez okozhat-e kárt a személyautókban?

„Ha a víz a tengelyek magasságáig ér, akkor az autó gond nélkül átvészeli a vízben történő haladást, de ha ennél feljebb éri víz a járművet, akkor már komolyabb problémákkal kell szembesülni” – hívta fel a figyelmet Simon Péter, a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója.

Amennyiben a víz magassága eléri az ajtót, akkor mindenképpen át kell nézetni a kormányművet, a féltengelyeket, illetve az alsó gömbcsuklókat. „Ezeket szükség esetén meg kell tisztítani a szennyeződésektől és vissza kell állítani a megfelelő kenést” – figyelmeztetett a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója.

Hozzátette: ha még magasabbra emelkedik a vízszint, illetve még mélyebben gázol a jármű az esővízben, akkor megsérülhet a generátor, de károsodhat az önindító is. Sőt, még akár vizet is szívhat a motor menet közben, ami szintén károsodásokat okozhat. „A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, de még a dugattyú sem tudja azt összenyomni. Ezért leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar. A törött hajtókar pedig akár a motor blokk oldalát is kiszakíthatja” – tette hozzá Simon Péter.