2017. május 27. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Feléled a BMW 8-as sorozat

A BMW a legendás Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásának első gálaestjén mutatta meg legújabb lenyűgöző koncepcióját, a BMW Concept 8 Series tanulmányautót. Az újdonság a bajor gyártó legelőkelőbb modellsorozatának előfutáraként mutatkozik be, hiszen a vállalatcsoport történetének eddigi legátfogóbb újítási hulláma a tervek szerint 2018-ban a BMW 8-as Coupé érkezését is elhozza.

A 2016 márciusában bejelentett „Strategy Number One > Next” vállalati stratégia egyik célja, hogy az értékesítési mutatók és a bevételek párhuzamos növekedésével jelentős mértékben élénkítse a BMW luxusszegmensben betöltött szerepét, a BMW 8-as sorozat felélesztése pedig kulcsfontosságú tényező.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó hovatartozása már első ránézésre egyértelmű, miközben innovatív karosszériáját vadonatúj ötletek és úttörő megoldások hatják át. „A koncepció formanyelve merész vonalvezetés mentén értelmezi újra a BMW legendás stílusjegyeit, amelyek főként a felületek közötti átmenetekben érhetők tetten. A letisztult eleganciát éles törések és lágy ívek kontrasztja szegélyezi, kiemelve a modell erőteljes adottságait. A végeredmény egy rendkívül magabiztos kiállású, lélegzetelállítóan gyönyörű forma, amelynek minden porcikája egyedülálló. Egy modernkori klasszikus a javából” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Csoport vezető formatervezője.

A koncepció frontrészét a nagyméretű hűtőrács, a vékonyra húzott fényszórópár és a hatalmas légbeömlők kiválóan elrendezett egysége határozza meg. A BMW Concept 8 Series tanulmányautón új értelmezésben jelennek meg a bajor gyártó legendás stílusjegyei. A szélesen elnyújtott, vese alakú hűtőrács két oldalpárja például minden korábbinál alacsonyabbra került, a BMW kupéklasszikusainak emlékét idézve pedig egyetlen, nagyméretű keretben kapott helyet. A koncepció szigorú tekintetéről a rendkívül vékonyra húzott fényszórópár gondoskodik, hatszög alakú LED-helyzetjelzőkkel és BMW lézerfény-technológiával.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó sziluettje egyszerre sugall erőt és eleganciát. A hosszú motorháztető és a kecsesen lejtő tetővonal harmóniáját dinamikus ívek keltik életre, a csomagtérajtó halványan emelkedő lezárása pedig a sebesség élményére utal. Az első kerékívek mögött elhelyezett Air Breathers légkivezető nyílásokból érkező légáramlatot két exkluzív oldalvonal optimalizálja, a hátsókerék-meghajtású kupé teljesítményét pedig a hátsó tengely fölötti masszív karosszéria-domborulat nyomatékosítja.

A koncepció világpremierjére a BMW dizájn-részlege egy vadonatúj karosszériaszínt is kikevert, amely kizárólag a BMW Concept 8 Series tanulmányautó sajátja. A Barcelona Grey Liquid fantázianévre keresztelt, szürkéskék árnyalat optimális mélységét a magasfényű, irizáló pigmentek adják. A kocsi alatt ugyancsak exkluzív, 21” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak.

A tanulmányautó hátfala a BMW 8-as sorozat lapos, rendkívül széles, erőtől duzzadó karakterét idézi. A sportkupé egyik fénypontja a hátrafelé szűkülő utascella és a széles vállrész összefonódása. A vékonyan elnyújtott hátsó lámpák messze benyúlnak az övvonalba, így átmenetet képeznek a koncepció oldala és hátfala között. A szénszálból készült hátsó diffúzor a BMW Concept 8 Series tanulmányautó sportos énjét helyezi a középpontba, nagyméretű, trapéz alakú dupla kipufogóvégekkel kiegészítve.

Az utastér a vezetés élményére koncentrál. A volán mögött helyet foglaló sofőrt a sportautók jellegzetes, vezetőre összpontosító hangulata fogadja. Az összes kijelző funkció, járművezérlési opció és utastéri felület, így a központi műszeregység, a műszerfal, a középkonzol és a két ajtókárpit is a letisztult egyszerűség elvét követi. Az utastér egyik legelegánsabb része a műszerfal és az ajtókárpitok találkozása, amely prémium kialakítása ellenére a sportautók zárt kabinjának benyomását kelti. Ezt nyomatékosítja a műszerfal és a középkonzol közötti egyedülálló átmenet is, amely az utastér középpontját adja.

A luxus kisugárzás mögött minden megérintett elem, alkatrész és funkció sportos karaktert hordoz, a legfinomabb bőrrel bevont sportülések váza például ultrakönnyű szénszálból készült, a sportkormány kézzel csiszolt alumínium küllői mögött pedig vörösre eloxált váltófülek idézik a versenypályák hangulatát. A sportautók és a luxuslimuzinok hamisítatlan kettősét az alumínium elemek és a sötét bőrözés kontrasztja hirdeti. A formatervezők sötétbarna és jégfehér Merino bőrkárpitozást alkalmaztak az utastérben, a csúcstechnológiás megoldásokat pedig a szénszálból készült alkatrészek és az alumínium elemek hangsúlyozzák. Sőt mi több, a váltókart és a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsáját Swarovski kristályból faragták ki.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó a BMW 2018-as világpremiert ígérő luxus sportkupéjának előfutára. A vadonatúj BMW 8-as Coupé új fejezetet nyit a luxus színvonalú sportautók történetében és a valaha készült legelőkelőbb modellsorozattal bővíti a vállalat palettáját. A BMW 8-as sorozat a kompromisszumoktól mentes menetdinamika és az abszolút luxus egységét kelti majd életre, amellyel új mércét állít majd.