2017. június 03. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

88 mérföld/órával kaptak el egy DeLoreant

A tulajdonos együtt nevetett fel a rendőrökkel, amikor kiderült, hogy olyan tempóval kapcsolták le, amellyel a Vissza a jövőbe című filmben Doki azonos időutazó autójának fluxuskondenzátorai aktiválódnak és így lehetősége van utazni a tér-idő kontinuumban.

Nagy sikert aratott a Robert Zemeckis rendezésében 1985-ben bemutatott sci-fi-komédia, a Vissza a jövőbe, hisz nem csak vicces volt, de másfél órára magával rántotta a nézőt egy olyan gondolatmenetre, ami mindenkit foglalkoztat: milyen lenne utazni az időben.

A film egyik legfontosabb jelenetet maga az időutazás: Amint a Doki által épített DMC DeLorean eléri az óránkénti 88 mérföldes sebességet, szikrákat kezd szórni, megnyílik előtte a tér-idő kontinuum, majd minden nyom nélkül köddé válik, mindössze egy tűzcsíkot és hátsó rendszámtábláját hagyja maga után. Az időutazás persze sok bonyodalmat okoz a trilógiában, de a film hívői mindig is tudni fogják, mit jelent 88 mérföld/órával egy DMC-12-ben haladni.

Nemrég egy amerikai, 1982-es DeLorean tulajdonosa is elérte a misztikus tempót kedvencével, ám időutazás helyett egy büntetéssel gazdagodott gyorshajtás miatt. Saját bevallása szerint épp 85-tel haladt a 14-es autópályán Kalifornia államban, amikor gondolt egyet és rálépett a gázpedálra, hátha egy másik idősíkban köt ki. Ehelyett egy rendőrt talált háta mögött, aki félreállította, majd mindkettejük meglepettségére megmutatta neki a traffipax által rögzített sebességet: 88 mérföld/óra. Azonnal nevetésben törtek ki, de a büntetést nem úszhatta meg. Végül viccesen hozzátette: ezúttal nem volt nála a fluxuskondenzátora, azért nem működhetett a dolog, de legközelebb elhozza, hátha máshol és máskor találja magát.