2017. július 06. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Hatvan éves lett a legjobb puritán sportautó

Betöltötte hatvanadik életévét a Caterham Seven, az autótörténelem brit ikonja, amely mindig is a felszabadult, intenzív vezetést élményt helyezte a középpontba. A Seven eredeti koncepciójától sohasem tért el, a könnyű súlyt kis köbcentis motorokkal és kétüléses kabinnal kombinálta. A 60. évforduló alkalmából a Caterham összehívta a legendás darabokat egy fotózásra.

A Lotus 1957-ben bemutatott Seven modellje brit nemzeti kincs, s persze a benzingőzben nevelkedettek egyik favoritja. A Lotus Seven Series 1 volt az első puritán sportautó, Ford 100E motor hajtotta és alumínium karosszériával rendelkezett. Ideális könnyűsúlyú sportkocsinak bizonyult, bár a végsebessége csupán 125 km/óra volt.

A fotózás helyszínéül szolgáló Longcross tesztpályára a Series 1 mellett ellátogatott egy a 13 darab kétvezérműtengelyes motorral szerelt Lotus Seven Twin Cams modellből, továbbá tiszteletét tette egy CSR 260 modell is. Utóbbi arról nevezetes, hogy erőforrását a Formula 1 motorbeszállító Cosworth tuningolta.

Az összejövetel legnagyobb sztárja azonban mégis egy Seven ‘Prisoner Edition’ VVC replica volt, olyan, amiből a korábbi Caterham főnök Simon Nearn garázsában is állt egy. Az eredeti VVC a kult státuszba emelkedett 60-as évekbeli tévéműsor, a The Prisoner nyitójelenetében tűnt fel.

A tévében egy másik Caterham, a Superlight R500 is szerepelt. 2008-ban maga a Stig vezette, a Top Gear tesztpályáján elképesztő 1 perc 17.9 másodperces rekordot autózott vele, számos szupersportautót szégyenbe taszítva. El is hódította a Top Gear Év Autója címét.

A történelem legfontosabb Seven modelljeinek a sorát egy retró Sprint modell, valamint egy komoly 620S zárta.