2017. július 07. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap híre: Várjon még, ha japán autót venne!

Miközben Amerika új adókat vetne ki az országon kívülről érkező négykerekű járművekre, addig az Európai Unió és Japán között mindkét fél számára előnyös gazdasági megállapodás keretein belül eltörlik a 10%-os import különadót az autókra.

A nap képe rovatunk helyett ma a nap híre információs rovattal jelentkezünk, ugyanis egy fontos változás pozitív előnyeit élvezhetjük hamarosan. Évek óta tárgyalt, kölcsönös gazdasági hozamokkal járó megállapodásra került sor az EU és Japán között.

Autós szempontból nem elhanyagolandó, hogy a két fél egyezsége alapján mostantól eltörlésre kerül a távol-keleti országban gyártott négykerekűkre kiszabott 10%-os import vám, cserében pedig Japánba több mezőgazdasági produktum kerülhet az Unióból – írta a minap a Bloomberg.

Az új egyezség az EU létezésének eddigi legnagyobb szabású szabadkereskedelmi megállapodása lesz, pláne annak tükrében, hogy a nagy riválisnak tekinthető Amerika Donald Trump vezetésével épp elzárkózni készül az országon kívül készített produktumok elől. További érdekesség, hogy ezzel a lépéssel a japán autómárkák egyenlő feltételeket kapnak a már régóta különadó-mentességet élvező koreai gyártókkal szemben.

Arról egyelőre nem tudni, hogy mikortól él az egyezség, illetve milyen mértékben mutatkozik meg majd a vételárakban, de reméljük, néhány százalékkal olcsóbban juthatunk majd többek között Mazda MX-5 vagy Subaru WRX STI modellekhez.