2017. augusztus 20. 13:45   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: minden idők legdrágább brit autója

A Monterey Autós Hét utolsó napján tartott RM Sotheby’s árverésen rekordok dőltek, 15 millió dollárért kelt el az első amerikai McLaren F1, az Aston Martin történetének legfontosabb járműve pedig 22,5 millió dollárért cserélt gazdát. Az 1956-ban készült DBR1 a valaha aukción értékesített legdrágább brit gyártmányú automobil lett.

Az amerikai aukciók sorában mindig kiemelt érdeklődés övezi a Monterey Autós Hét utolsó két napján zajló RM Sotheby’s árverést, ahol idén egyedül 60 millió dollár értékben cseréltek gazdát járművek. A legnagyobb összeget egy 1956-os gyártású Aston Martin DBR1 versenyautóért adtak, amely a legelső a gyár által épített öt DBR1 közül.

A DBR1/1 1959-ben megnyerte az 1000 kilométeres nürburgringi megbízhatósági versenyt és főszerep jutott neki a World Sportscar Championship sorozatban is. Olyan legendás autóversenyzők tekerték a volánját, mint Carroll Shelby, Reg Parnell, Roy Salvador és Stirling Moss.

A DBR1/1-ért kifizetett 22,5 millió dollár valamivel több, mint a Le Mans-győztes, 1955-ös Jaguar D-Type-ért tavaly leszurkolt 21,8 millió dollár, így mostantól ez az Aston Martin számít a legdrágább aukción értékesített brit autónak. A DBR1 megszerzéséért folyó küzdelem egyébként hét percig tartott, két licitáló vívott komoly harcot egymással, míg végül egy magángyűjtő telefonon ajánlatot adva elvitte az autót.