2017. szeptember 05. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Csúcsdízelt kap az Opel Insignia

Indul az Opel Insignia új csúcshajtóművének gyártása: a nyári szünet után futószalagon készül a kétliteres BiTurbo dízelmotor, amelyet a Frankfurti Autószalonon debütáló Country Tourer mellett hozzáigazítottak a márka zászlóshajójának többi változatához is. Az Insignia második nemzedéke még idén megrendelhető lesz az új erőforrással.

New top-of-the-line engine for Opel Insignia

Az újonnan konstruált kétliteres dízel teljesítményét soros, kétfokozatú turbófeltöltés dobja fel 154 kW/210 lóerőre, 4000/perces fordulatszámon. A bivalyerős gép nyomatéka 480 newtonméter, már 1500/percnél. Az Insignia Grand Sport BiTurbo 7,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra és 233 km/óra csúcssebességet ér el.  A motor mindig a simán kapcsoló nyolcfokozatú automatához és a magas műszaki színvonalú, adaptív Torque Vectoring összkerékhajtáshoz kapcsolódik. A puszta teljesítményleadáson túlmenően az új, közös nyomócsöves dízelmotor tovább javítja a vezethetőséget és az autó viselkedését, a továbbra is kapható, nagyon népszerű, 170 lovas szimpla turbós kétliteres dízelhez képest.

New top-of-the-line engine for Opel Insignia

Az újonnan kifejlesztett négyhengeres BiTurbo az Opel első motorja, amely már ma teljesíti a 2018 őszétől érvényes, szigorú Euro 6.2 emissziós normát. Fogyasztását a továbbra is törvényesen előírt NEFZ-adatok közlik az ősztől érvényes Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure (WLTP – világszerte egységes könnyűjármű-tesztelés) szerint is. Az utóbbival megállapított értékek (városban 12,2 – 6,2 l/100 km, kombináltan 8,0 – 7,5 l/100 km,) sokkal közelebb állnak a gyakorlathoz, mint az eddig alapul vett NEFZ (városban 8,7 l/100 km, országúton 5,7 l/100 km, kombináltan 6,9 l/100 km). Ráadásul a WLTP figyelembe veszi a különböző vezetési stílusokat, ezáltal mindenki jól megbecsülheti, hogy ténylegesen mennyit fog fogyasztani a kocsija.

New top-of-the-line engine for Opel Insignia

Az új csúcsdízel AdBlue-befecskendezéssel működő (SCR) kipufogógáz-kezelő rendszere nagyszerűen semlegesíti a nitrogénoxidokat (NOx): az ammóniák tartalmú (NH3) vizes karbamidoldat az SCR-katalizátorban reakcióba lép velük, és végül nem mérgező nitrogén, illetve víz keletkezik. A most már a motorhoz közel elhelyezett dízel-részecskeszűrő (DPF) hidegindítás után a lehető leggyorsabban felmelegszik, és alacsony kipufogógáz-hőmérséklet mellett (lassú autózás) is elég forró marad ahhoz, hogy megbízhatóan kiszűrje a koromrészecskéket, illetve magától regenerálódjon.

A hatékonyság és a vezetési élmény maximalizálása érdekében nem takarékoskodtak az Opel tervezői: az új dízelmotort sorba kapcsolt két turbó tölti fel. A beszívott levegőt az első nyomja elősűrítve a másodikba, amelyet az állítható vezetőlapátokon (VTG) átömlő kipufogógáz hajt. Ezáltal már alacsony fordulatszámon is nagy a nyomaték, majd felpörögve bőséges teljesítményt ad le a motor. A VTG csaknem párhuzamosan állítja be a lapátokat az áramlással, így csökken az ellennyomás, és vele együtt a fogyasztás. A nagymértékben sűrített és felforrósodott levegő a töltőlevegő-hűtőn keresztül jut az égésterekbe, ahová akár tíz rész-dózisban fecskendezik be a gázolajat a hétfuratos porlasztók. A töltőnyomást, a fordulatszám és a terhelés függvényében, elektromos működtetéssel szabályozza a turbógeometria-állítómű és három megkerülő-szelep.

New top-of-the-line engine for Opel Insignia

Az új motor tervezésének fő szempontjai a hatékonyság javítása, a teljesítmény és a nyomaték növelése, a sima járás és a csekély zajkeltés voltak. Ezeket figyelembe véve alkalmaztak kovácsolt főtengelyt, kiegyensúlyozó tengelyt, merevített lendkereket és kétrészes olajteknőt, amelyek minimumra csökkentik a dízelekre jellemző rezgéseket és rezonanciákat. Tovább mérsékli a fogyasztást az igény szerint, elektromosan bekapcsolódó vízpumpa. Az új BiTurbo dízel közös futószalagon készül az ismert kétliteres motorral, az Opel kaiserslauterni üzemében.