2017. október 03. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Három dolog, amit képtelenség raliautóban csinálni – videó

Bár vezetés közben szigorúan tilos mobilt használni, és akár több tízezer forintot is veszíthetünk rajta, még mindig nagyon sok sofőr csetel és telefonál útközben. Sőt, mostanában rengeteg celeb is a volán mögött készít videót, pedig az autózás közbeni telefonhasználat az egyik vezető balesetet okozó tevékenység az utakon.

Amerikában például 4-ből 1 autóbalesetet a vezetés közbeni SMS-ezés okoz, amely minden bizonnyal a magyarországi viszonyokat is tükrözi. Ábel Anita nemrég a Škoda rally csapatának bajnokával, Herczig Norberttel bizonyította, hogy jobb eltenni a telefont, ha autóba ülünk.

Sajnos úgy tűnik, az elrettentő esetek sem győzik meg az embereket arról, hogy az autóban telefonozás veszélyes lehet. Egy autóipari szolgáltató cég tavaly ősszel megjelent felmérése szerint 2014-ben még csak a megkérdezett sofőrök 8%-a vallotta, hogy szokott vezetés közben mobilozni, 2016-ban viszont már a harmaduk.

A mobiljukat szinte a nap minden percében használó tinédzserek fokozottan érintettek a témában, hiszen a világon naponta több tucat tizenéves szenved balesetet vezetés közbeni mobilhasználat miatt. Egy felmérés szerint a tinik 94%-a tisztában van a vezetés közbeni SMS-ezés következményeivel, de 35%-uk ennek ellenére is csinálja: a balesetet szenvedett tizenévesek 21%-a mobilozott annak bekövetkeztekor.

Ábel Anita 160-nal száguldott – meg is lett az eredménye

Egy ütközéshez elég, ha csak 3 másodpercre kalandozik el a figyelmünk, ugyanis a balesetek többsége ennyi időn belül következik be. Ennek tükrében kétszer is gondoljuk meg, hogy elolvasunk-e egy SMS-t, amihez átlagosan 5 másodpercre van szükség: ez a gyakorlatban ugyanis azt jelenti, hogy sebességtől függően akár egy futballpályányi távolságot is vakon vezethetünk ilyenkor.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár a közutakon használt szupertraffipaxok ugyan képesek a vezetés közbeni mobilhasználat kiszűrésére, a jogszabály szerint ez csak tettenérésnél büntethető. Ha viszont közúti ellenőrzés alkalmával fülelik le a szabálytalankodót, 10 ezer forintos helyszíni bírságot kaphat, míg feljelentést követően 20 ezer forintos pénzbírság szabható ki.

Persze annál a pár tízezer forintnál sokkal fontosabb, hogy ne veszélyeztessük saját életünket, illetve mások testi épségét: ennek bizonyítására a Škoda Rally Team Hungaria pilótája, Herczig Norbert elvitte egy körre Ábel Anitát, ahol három kihívást kellett teljesítenie a mozgó autóban. Bár az SMS-írás, üzenetolvasás és szelfizés elsőre nem tűnik nehéz feladatnak, az időnként 160 km/órás sebesség miatt azonban még az anyósülésen ülő Anitának is beletört a bicskája. Ahogy az itt megnézhető videó is bizonyítja, végül megszületett a világ valószínűleg legrosszabb szelfije, és bebizonyosodott, jobb a zsebedben hagyni a telefont, akárhol ülsz – de különösen a volán mögött.