2017. november 10. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Méregzöld, méregerős utcai gokart

Egyszerűen imádjuk az Ariel Atomhoz hasonló bivalyerős kisautókat, amikkel az utca népét riogathatjuk. Ilyen a Lotus új, 430 lóerős Exige Cup modellje is amely 1055 kilós tömegének köszönhetően 3,2 másodperc alatt gyorsul százra.

Miért jók a tömegükhöz és méretükhöz képest erős kisautók? Mert sokkal jobban átadják a vezetés élményét, arról nem is beszélve, hogy ez kevesebb terhet ró a környezetre, jobban hat pénztárcánkra (olcsóbbak az alkatrészek, kisebb a fogyasztás) és az alacsonyabb tempó miatt kisebb a halálos kimenetelű baleset esélye is – hisz 250-300 km/óra mellett már mindegy, miben ül az ember.

Most a Lotus lépett egyet, és megalkotta a 430 lóerős Exige Cup 430-at. Az autóban szolgálatot teljesítő 3.5 literes V6-os erőforrás 440 Nm csúcsnyomatékkal rendelkezik, amely révén játszi könnyedséggel gyorsul az 1055 kilogrammos óriásgokart 100 km/órára: mindössze 3,2 másodpercre van hozzá szükséges, míg végsebessége 289 km/óra.

Az Exige család csúcsán elhelyezkedő modell természetesen hátul kapar, a kellemesen sok erőt pedig egy hatsebességes, nyitott kulisszás, kézi kapcsolású váltó juttatja el a két hátsó kerékhez, ám nem minden a motorerő, úgyhogy tovább csiszolták a mérnökök az élményautós recept egyéb összetevőit is.

A tömegcsökkentés mellett új aero csomag is a repertoár részét képezi: a légelvezetők együttese akár 220 kilogrammos leszorítóerőt is képes generálni, melyet főleg az autó orra felé toltak el, hogy könnyen beforduljon bármilyen kanyarba.

A csapat első tesztje során, amelyet a Hethel tesztpályán futtattak le, az Exige Cup 430 1 perc 24,8 másodperces eredménnyel az eddigi leggyorsabb szériagyártású autóvá lépett elő, 1,2 szekundummal felülmúlva az előző rekorder 3-Elevent.

A hardcore utcai versenyautó már előrendelhető, az első példányok átadása pedig 2018-ra várható Európában. A modell indulóára 127 500 euró (39,8 millió forint) lesz Németországban, míg hazájában, Nagy-Britanniában legkevesebb 99 800 fontot (35,18 millió forintot) kérnek majd érte.