2017. november 12. 16:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Ferrari könyv, amely egy új olasz sportkocsi árát is érheti

Ha manapság új Ferrarit szeretne magának az ember, 50 millió forint alatt nem rúghat labdába az olasz istálló kereskedéseiben. Használtautó esetén kicsit más a helyzet, de az alábbi, 2011-es hivatalos Ferrari könyv például könnyen egyenértékű lehet egy új 488 GTB-vel.

Ki adna egy használt Ferrari lexikonért akár 175 ezer dollárt (45,5 millió forintot)? Maximum akinek már parkol egy-két olasz műremek a garázsában, de csak így lehetnek nyugodt éjszakái.

A könyvet a brit Kraken Opus nevű kiadó cég készítette, akik arról híresek, hogy bármit képesek papírra vetni, ha hihetetlen magas árat kérhetnek érte. Így született 2011-ben a The Official Ferrari Opus nevű 852 oldalas írás többféle változatban. Az alábbi, a legritkább Diamante edition nevet viseli, melynek minden lapja 129 négyzetcentiméteres, így teljes tömege 36,3 kilogrammot nyom, ajándékba járt hozzá egy pár fehér kesztyű, hogy legyen mivel lapozgatni. További érdekessége, hogy piros bőrrel vont borítóján egy gyémántmintás ágaskodó paripa látható, tartója szénszálas műanyagból készült, és első oldalain a gyár akkori F1-es versenyzői – Fernando Alonso és Felipe Massa – valamint a cég elnöke, Luca di Montezemolo aláírása is megtalálhatók.

Míg az alap Classic editiont több ezer példányszámban készítették és 4100 dollárért (több mint egymillió forintért) lehetett megvenni, addig az Enzo kiadás már csak 400 példányban került a piacra legkevesebb 37 500 dollárért (9,75 millió forintért). A Diamante edition ennél is ritkább, 200 darabos lett 275 000 dollárért (71,5 millió forintért) – országonként egy példány jelent meg belőle.

Ez a Belgiumnak szánt könyv jövő hónapban kerül kalapács alá az RM Sotheby’s égisze alatt, s 125-175 ezer dollár között találhat – és valószínűleg fog is találni – új gazdára.