2017. november 25. 17:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Hihetetlenül gyorsul a Tesla teherautója – videó

Nem csak a Tesla új roadstere, hanem a cég haszonjárműve is megér egy említést, legalábbis ami a gyorsulást illeti. A nyergesvontató teljesítményét annak hivatalos bemutatóján szemléltette a gyártó.

Sokszor előjön, ha az elektromobilitásról esik szó, hogy a technológia még gyerekcipőben jár, hisz a limitált használhatóság és a hosszantartó feltöltés miatt egyelőre nem igazán alkalmas hosszútávú közlekedésre.

Ám a Tesla mindig rácáfol a kételkedőkre, mert újabbnál újabb modelljei nem csak egyre nagyobb teljesítményt, de napról napra hosszabb hatótávot ígérnek – például a nemrég bemutatott Roadster már közel 1000 kilométer megtételére is képes. Ezzel pedig lassan megnyílik az út nem csak a személy-, de az áruszállítás előtt is, hisz ki ne szeretne a sok gázolajzabáló kamion helyett csendes és zéró lokális emisszióval üzemelő teherautót látni az utakon?

A megoldás egyre közelebb, hisz a cég nemrég bemutatta első nyergesvontatójának prototípusát, a Semit, amely üresen 5 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás tempót – de még vontatmánnyal is 20 szekundumra van csupán szüksége. Hogy érezzük, ez mit jelent a valóságban, a bemutatón szemléltették a tehergép ebbéli képességét, így elmondható, hogy sportautókat megszégyenítő tempófelvételre képes a Semi – konkrétan az 1000 lóerős FIA versenykamionok szintját hozza – miközben akár 800 km megtételére is képes és 36 tonnát bír elvontatni. Mi ez, ha nem a jövő?