2018. január 10. 13:20   |   Autoblog
címkék:  

Még angolosabbak lettek a MINI-k

A MINI alapos frissítésnek vetette alá a három- és ötajtós, valamint a Cabrio modelljeit. Újratervezték az első fényszórókat és a hátsó lámpákat, friss színeket hoztak be, gazdagabbá tették az alapfelszereltséget és a járműkapcsolati megoldásokat is továbbfejlesztették. Emellett új motor–váltó kombinációkat jelentettek meg.

A jellegzetes, kör alakú első fényszórók átfogó módosításai még erőteljesebb karakterré emelik az új háromajtós MINI-t, az új ötajtós MINI-t és az új MINI Cabrio-t. Az alapfelszereltségként kínált halogén izzók esetében a fényszórókat fekete panelek hangsúlyozzák, az extrafelszereltség részeként elérhető LED-technológia esetében pedig a teljes fényszóró új felosztásban dolgozik. A nappali menetfények és az első irányjelzők ezúttal is teljesen körbefogják az adott oldali fényszórót.

A LED-technológiás és az adaptív LED-technológiás első fényszórók mellett a hátsó lámpák kialakítása is megváltozik: a brit gyökerekre való egyértelmű utalásként az új modellek függőlegesen elrendezett hátsó lámpája mostantól a brit zászló motívumaiban világít, a tömegtermelésben kínált MINI modellek között elsőként. A zászló-motívum a fényforrások elrendezését is átalakítja: amíg az irányjelzők vízszintesen, addig a féklámpák függőlegesen helyezkednek el, a haladás közben látható hátsó világítás pedig a brit zászló átlós motívumait veszi fel.

A márkalogó mostantól letisztult formában, a jól ismert szimbólum újragondolt, kétdimenziós értelmezésében látható a motorháztetőn, a csomagtérajtón, a kormányközépen, a központi kijelzőn és a távvezérlőn. Az új MINI logó így hűen tükrözi a márka új arculatának legfőbb irányelvét, amely csak a lényegre, nevezetesen a vezetés élményére, az exkluzivitásra, a prémium minőségre és az érzelmi kötődésre összpontosít.

Az új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio karosszéria-fényezési palettájára három új szín kerül fel: az Emerald Grey szürkés-smaragd metál, a Starlight Blue kékmetál és a Solaris Orange narancssárga metál árnyalat.

Sőt mi több, a karosszériára megrendelhető extrafelszereltségi opciók listája egy újabb tétellel gazdagodik: a Piano Black Exterior külső felszereltségi csomag a krómozott megoldás alternatívájaként magasfényű fekete keretekbe foglalja az első fényszórókat, a hátsó lámpákat és a hűtőrácsot.

Az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető könnyűfém keréktárcsák portfóliója ugyancsak tovább bővül. A kéttónusú, rulett küllő-dizájnú (Roulette Spoke) és a szintén kéttónusú, propeller küllő-dizájnú (Propeller Spoke), 17” méretű felnik az új MINI mindhárom karosszéria-változatához elérhetővé válnak. A kéttónusú, sínpár küllő-dizájnú (Rail Spoke), 17” méretű könnyűfém keréktárcsa-garnitúra ugyancsak újdonságként érkezik meg a palettára.

Az utastér egyedi stílusát vadonatúj bőrkárpitok, dekorbetétek és színkompozíciók fokozzák. A Malt Brown malátabarna árnyalatú Chester bőrkárpitozás és színkompozíció ugyancsak újdonságként válik elérhetővé az új három- és ötajtós MINI-hez. Sőt, az extraként rendelhető MINI Yours Interior Style Piano Black felszereltségi csomag tételei háttérvilágítással is elérhetők. A műszerfal jobb első ülés előtti része mellett már a középkonzol és az ajtókárpitok is világítanak. Az elemek mindegyike Piano Black magasfényű fekete fényezést visel, a műszerfal jobb első ülés előtti részén pedig egy elegáns britzászló-motívum látható. A háttérvilágítás árnyalatát a sofőr változtathatja.

Az erőforrásokat is korszerűsítették. A motorok elődeiknél mintegy 5 százalékkal kevesebb üzemanyagot égetnek el és károsanyag-kibocsátásuk is hozzávetőlegesen 5 százalékkal alacsonyabb, és mint ilyen, már a jövőbeni emissziós szabványoknak is megfelelnek. Az átfogó fejlesztések ezen felül a motorblokkra, a MINI TwinPower Turbo technológiára, a motorvezérlő elektronikára, a kenési- és levegő-ellátó rendszerre, a hűtőkörökre, illetve a kipufogórendszerre is kiterjedtek.

A benzinmotorok üzemanyag-ellátásáért felelős közvetlen befecskendező rendszer maximális nyomását 200-ról 350 barra emelték, a turbófeltöltők turbinái pedig extrém hőálló anyagból készülnek. A dízelüzemű erőforrások Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszere eközben minden korábbinál precízebb üzemanyag-ellátást garantál. A MINI Cooper D modell orrában dolgozó háromhengeres dízelmotor maximális befecskendezési nyomását ezért 2200 barra, a MINI Cooper SD négyhengeres dízelmotorja esetében pedig 2500 barra növelték. Az erősebb dízelmotor ráadásul mostantól kétlépcsős turbófeltöltési technológiával dolgozik.

Az alapfelszereltségként kínált hatfokozatú manuális váltó alternatívájaként a MINI Cooper, a MINI Cooper S és a MINI Cooper D modellek mostantól vadonatúj hétfokozatú duplakuplungos automataváltóval is felszerelhetők. A MINI Cooper S modellhez hétfokozatú Steptronic sport automataváltó is elérhető. A MINI Cooper SD száriában megkapja a nyolcfokozatú Steptronic automataváltót, amely a kormány mögötti váltófülekkel is vezérelhető.

A háromküllős kormánykerék is új, multifunkciós gombokat kapott. A bal kézre eső vezérlőpanelről a sebességtartó automatika felső sebességhatára aktiválható, míg jobb kézzel a fedélzeti zene- és kommunikációs eszközök vezérelhetők. Az opcionális extrafelszereltség részeként sport bőrkormány, MINI Yours sport bőrkormány és MINI John Cooper Works bőrkormány is elérhető.

Az alapfelszereltség része a 6,5” képernyő-átmérőjű, színes központi kijelzővel dolgozó zenerendszer, valamint a Bluetooth-kapcsolat is. Az extra MINI Visual Boost rádió és a navigációs rendszer esetében a központi kijelző érintőképernyőként is működik. Új, feláras tétel a vezeték nélküli okostelefon-töltés, továbbá a MINI Excitement Package, ami a vezetőoldali logó-kivetítést is magába foglalja. A sofőrajtó kinyitásakor és zárásakor a bal oldali külső visszapillantó-ház a MINI új logóját vetíti ki az aszfaltra, a nyitástól és a zárástól számított húsz másodpercig, vagy egészen addig, amíg az ajtó nyitva áll.

Az új MINI Connected égisze alatt a brit prémiumgyártó számos olyan intelligens, digitális szolgáltatást kínál fel ügyfeleinek, amelyek párjukat ritkítják a kisautók mezőnyében. Újdonságként érkezik meg a palettára a valós idejű forgalmi információkat kínáló funkció, a központi navigációs rendszer mobiltelefon-kapcsolaton keresztül lehívott automatikus térképfrissítése, a személyre szabott Concierge Service szolgáltatás, valamint a MINI Online internetes portál.

A MINI Visual Boost rádió esetében megrendelhető Connected Media csomag a MINI központi navigációs rendszerét intelligens, hálózatba kapcsolt információ-szolgáltató központtá fejleszti fel. Integrált SIM-kártya is kérhető az autóhoz, amely 4G sebességű intelligens járműkapcsolatot kínál. A SIM-kártyán keresztül a MINI TeleServices szolgáltatások és az Intelligens Segélyhívás funkciói is elérhetők.