2018. február 01. 09:15   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Letaszította a Volkswagent a Renault-Nissan a trónról

Sokáig a Toyota volt a német cégcsoport legnagyobb ellenfele, ám tavaly egy új résztvevő hódította el az elsőséget a legnagyobb értékesítési összdarabszám tekintetében világszerte, ez pedig a Renault-Nissan csoportnak sikerült.

Míg éveken át a Volkswagen és a Toyota harcoltak a világ legnagyobb gyártójának címéért, 2017-ben meglepetésre a Renault-Nissan csoport vette át a vezetést.

Összesen 10,61 millió példányszámmal sikerült a 10,53 milliós VW elé kerülnie a csoportnak, amiből kivette részét az újonnan megvásárolt Mitsubishi is a maga 1,03 milliós darabszámával. Egyébként 5,82 millió Nissan és 3,76 millió Renault fogyott 2017-ben. Jól mutatja, milyen szoros volt a tavalyi év, hogy az értékesítési verseny harmadik helyezettje, a Toyota is 10,2 millió gépkocsit adott el.

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi vezérigazgatója örömét fejezte ki az elért eredmény láttán: „Ez a fejlődés mutatja, milyen kifinomult és mélyre ható modellpalettánk van világszerte”. Ez igaz is, hisz a cégcsoport több mint 200 országban van jelen nem kevesebb, mint 10 márkával: Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine, Lada, Infiniti, Datsun és Venucia. A két legfontosabb értékesítési terület Kína és Amerika lett.

A Renault-Nissan a Reuters információi szerint a közeljövőben egyre szorosabb együttműködés lévén hatalmas összegeket spórolhat meg, miközben igyekszik 2022-ig elérni a 14 milliós összesített darabszámot.