2018. február 01. 18:43   |   Autoblog
címkék:  

A Mazdáé a legszebb tanulmányautó

A japán gyártó már másodszor kapta meg a „Az év legszebb tanulmányautója” címet három éven belül. A 33. Nemzetközi Automobil Fesztivál zsűrije a gyártó következő generációs formanyelvét megtestesítő VISION COUPE-t kiáltotta ki győztesnek.

Az autós és motorsport szakértőkből, valamint elismert építészekből és divattervezőkből álló zsűri a VISION COUPE-t, a Mazda októberben bemutatott tanulmányát választotta a legjobbnak a párizsi 33. Nemzetközi Automobil Fesztiválon. A gyártó már két éve is elnyerte a díjat az RX-VISION koncepcióért, így az újabb díj kellemes meglepetés volt.

Az elképzelés kilenc olyan konkurenst utasított maga mögé, mint az Audi Aicon, a BMW i Vision Dynamics, a KIA Proceed Concept, a Lamborghini Terzo Millenio, a Mercedes-Benz AMG GT Concept, a Mercedes AMG Project One, a Vision Mercedes Maybach 6 Cabriolet, a Nissan Vmotion, vagy a Peugeot Instinct.

Ahogy a neve is fémjelzi, a VISION-COUPE, úgymint az RX-VISION, a Mazda következő generációs formanyelvét testesíti meg. A légies négyajtós arányai a hátra pozícionált utastérrel a klasszikus kupék formájára emlékeztetnek, míg lendülete egy nagyteljesítményű sportautó benyomását kelti.

“A VISION COUPE a tükröződéseket használja arra, hogy vitalitást adjon a formának, ez a KODO következő lépése – mondta Ikuo Maeda, dizájn és márkastílus igazgató. „Ez az autó a finom japán esztétikát testesíti meg, és itt, „a művészet városában” másodszor is elhozni ezt a neves elismerést az RX-VISION után, nagyon örömteli. Szeretnénk megtartani japán identitásunkat még akkor is, ha továbbra is olyan autókat gyártunk, melyek világszerte vonzóak.”

A külső egyszerű “egy-mozdulat” formája sebességet közvetít, a belső tér pedig a hagyományos japán építészetből kölcsönöz motívumokat, melyek háromdimenziós mélységet adnak, ennek eredménye a nagyon nyugalmas környezet. A név tiszteleg a gyár nagy sikerű, több, mint 50 éves kupé-hagyományai előtt, melynek egyik képviselője pl. a bolygódugattyús (Wankel-) motoros Mazda Luce (Mazda R130).

A VISION COUPE-t február 4-ig a párizsi Hôtel National des Invalides-ban állítják ki a Nemzetközi Autómobil Fesztivál keretében. Az évente megrendezett fesztivál 35.000 látogatót vonz.