2018. február 03. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Bemutatkozott az új Mercedes-Benz A-osztály

Nem csak kívül és belül vált vonzóbbá, de minden tekintetben „okosabb” és jobban használható lett Kecskemét új csillaga, a tegnap bemutatott Mercedes A-osztály. A luxusban született apróság számos, eddig csak magasabb kategóriákban jellemző funkciókat kínál.

„Az A-osztály negyedik generációjával újradefiniáltuk a modern luxust a kompakt kategóriában, és a kompromisszumok nélküli dinamikus formatervet intuitív kezelhetőséggel kombináltuk” – nyilatkozta a Mercedes-Benz Cars részleg értékesítéséért felelő Britta Seeger, a Daimler AG vezetőségének tagja.

Az új A-osztály külső megjelenésében a sportosság, a dinamika és az érzelem dominál. A mélyre húzott motorháztető, valamint a krómelemekkel és egyedi nappali menetfénnyel ellátott LED fényszórók progresszív, határozott kiállást eredményeznek. A markáns csillag a gyémántoptikájú, ezüst központi lamellával díszített hűtőrács lefelé szétnyíló sziluettjével együtt szintén a gépjármű sportos megjelenését fokozza.

A megnövelt tengelytávolság és az átdolgozott oldalsó karaktervonal által az autó optikailag hosszabbnak tűnik. Az új A-osztály motorháztetője az elődmodelléhez képest előrefelé jobban lejt, kihangsúlyozva a dinamikus, meredek frontrészt. A 16-19 colos kerekeket körbeölelő, megnövelt méretű kerékjárati ívek tovább fokozzák az autó sportosságát. A hátsó traktus optikailag szintén szélesebb hatást kelt, amiben fontos szerepük van a széles vállaknak, valamint a moduláris felépítésű, kétrészes hátsó lökhárítónak. A keskeny, két részre osztott hátsó lámpatestek hátulnézetből is egyediek.

Mindössze 0,25-ös cw-értékével (légellenállási együtthatójával) az új A-osztály aerodinamikai fronton is a kategória éllovasa. A kompakt szegmensben elsőként az A-osztály kínálja opcionálisan a kétrészes AIRPANEL-t. A hűtőrács mögött és a rendszámtábla alatt elhelyezkedő zsalurendszer a hűtési teljesítményigény függvényében nyitja ki az állítható lamellákat.

Az új A-osztály utastere az avantgárd és modern jelzőknek ad új értelmet. Az egyedülálló térkihasználás elsősorban a teljesen új műszerfalon jelentkezik: a tervezők első ízben itt hagyták el a műszercsoport szokványosnak tekinthető felső ívét, amelynek köszönhetően a műszerfal szárnyat idéző alapformáját nem töri meg semmi a két első ajtó között. A szélesvásznú szabadon álló cockpit-képernyő. Az összhatást a sportos, turbinaoptikájú szellőzőrostélyok fokozzák.

A műszerfal két, egy nagyobb és egy kisebb vízszintes fő egységre oszlik, amelyeket optikailag egy ‘árokszerű’ ív választ el egymástól. Az ebben elhelyezett Ambiente megvilágítás még jobban elkülöníti egymástól a két egységet. Az új modell esetében az eddigi választék több mint ötszöröséből, akár 64 szín közül lehet választani. Ám nem csupán a színspektrum szélesebb: a különböző színekből a tervezők 10-féle színvilágot komponáltak, így hangulatos színváltások és avantgárd összhatás teszi különlegessé a modellt. A teljesen szabadon elhelyezkedő, minden változatban digitális cockpit három konfigurációban választható: két 7 colos (17,78 centiméteres képátlójú) képernyővel, egy 7 colos és egy 10,25 colos (26 centiméter) kijelzővel, vagy akár két 10,25 colos képernyővel.

Az új A-osztály váll-, könyök- és fejtere tágasabb, a hátsó tér szintén nagyobb és a be-és kiszállás is immár kényelmesebb. A körkörös kilátás lényegesen javult, amely mindamellett, hogy nagyobb biztonságot nyújt, a térérzetet is javítja. Az oszlopok (A, C) által kitakart terület 10 százalékkal csökkent.

A tervezők a csomagteret 29 literrel, 370 literesre növelték. A két részre osztott hátsó lámpatesteknek köszönhetően a nyílás 20 centiméterrel lett szélesebb. A hátsó üléstámlák szöge a Csomagtér rendező csomag megrendelése esetén meredekebbre állítható, ahová akár nagyobb dobozok is elhelyezhetők. Az utastérben kialakított tárolóhelyek szintén az utasok kényelmét szolgálják: a váltókar előtti tároló például a korábbinál jóval nagyobb. A felszereltségi kiviteleknél újdonság a középkonzolban elhelyezett pohártartó.

Az üléskomfort egyaránt a magasabb kategóriák kényelmét idézi: az ülésfűtés mellett a modellsorozatban első ízben jelent meg az ülésszellőztetés és a masszázsfunkcióval is kiegészíthető multikontúr üléscsomag. Az A-osztályhoz három különböző első ülés választható: az alapmodell szériaülései mellett komfortülés, valamint a felszereltségi kivitelekkel kombinálható sportos ülés.

MBUX – Mercedes-Benz felhasználói élmény: egyedülálló kezelhetőség

Az új A-osztály a Mercedes-Benz modellek között elsőként kapta meg a vadonatúj, MBUX koncepciójú multimédiás rendszert, amely új korszakot nyit a Mercedes me Connectivity kapcsolódások terén. A rendszer jellegzetessége a mesterséges intelligenciát használó tanulóképesség. Az MBUX a felhasználó igényeinek megfelelően személyre szabható, ezáltal emocionális kapcsolatot létesít a gépjármű, a járművezető, valamint az utasok között.

Az MBUX élményt a felszereltség függvényében a nagyfelbontású, érintőképernyős Média Kijelző, az úgynevezett Augmented-Reality technológiájú navigációs megjelenítés, valamint a “Hey Mercedes” hívószóval aktiválódó beszédvezérlés funkcióval felvértezett cockpit-rendszer fokozza. Az érintőképernyő az MBUX esetében a teljes érintésen alapuló koncepció részegysége, amely az érintőképernyőn kívül a középkonzolon lévő Touchpad érintőpadot és a kormánykerék érintésérzékeny gombjait is magába foglalja. Az új MBUX multimédiás generáció új és javított Mercedes me connect szolgáltatásokat tartalmaz. A Car-to-X (gépjármű és gépjármű közötti) kommunikáción alapuló navigáció és a jármű-helymeghatározás, segítséget nyújt például a leparkolt autó megtalálásában, vagy üzenetet küld, ha az autónak nekimentek, vagy elvontatták. Az online frissítéseknek köszönhetően pedig számos hasznos információt is megjelenít, például az éppen aktuális üzemanyagárakat, vagy akár azt is, hogy a közeli parkolóházban van-e szabad hely.

Intelligent Drive: debütálnak az S-osztály funkciói

Az új A-osztály a legújabb vezetői asszisztens rendszereket kapta meg, egyes funkciók egyenesen az S-osztályból érkeztek. Az A-osztályban első ízben érhető el a különböző forgalmi helyzetek esetén használható részben autonóm vezetés, amelyet a jármű környezetének lehető legpontosabb feltérképezése tesz lehetővé: a javított kamera- és radarrendszerek már 500 méteres hatótávolságban is működnek. Mindezeken felül az A-osztály térkép- és navigációs adatokat is használ az asszisztens funkciókhoz. Így például a Vezetői Segédrendszerek Csomag részét képező DISTRONIC aktív követésitávolság-tartó asszisztens a járművezető kényelmét szolgálva az útvonalat is figyeli. További újdonság a modellben az Aktív vészmegállás asszisztens és az intuitív Aktív sávváltás asszisztens is.

Az új A-osztálynál a szériafelszereltség része a kibővített Aktív fékasszisztens. A rendszer hatékony támogatást nyújt, amennyiben egy ráfutásos baleset veszélyét észleli és felismeri a gépjármű útját keresztező gyalogosokat és kerékpárosokat is. A PRE-SAFE® PLUS a mögöttes forgalom ráfutásos ütközés veszélyét csökkenti: amennyiben a rendszer azt észleli, hogy hátulról belénk jönnek, a gépjárművet megfékezi a baleset mérséklése érdekében.

Az első üléseknél a szériafelszereltség részét képezik az övfeszítők és az överő-határolók. Az opcionálisan elérhető PRE-SAFE® rendszerrel kombinálva a vezető és az első utas oldalán reverzibilis övfeszítők találhatók. A hátsó sorban a külső ülések szintén hárompontos biztonsági övekkel, övfeszítőkkel és överő-határolókkal felszereltek. Az új A-osztályhoz szériában járnak a frontlégzsákok, az első oldallégzsákok, a függönylégzsákok, valamint a vezető oldali térdlégzsák is. A függönylégzsákok számos konkurens modellel ellentétben az A-oszlopokat is lefedik a nagyobb biztonság érdekében. Opcionálisan hátsó oldallégzsákok is elérhetők.

A MULTIBEAM LED fényszóró újabb példa arra, amikor a luxusautókra jellemző extrákat a kompakt szegmensbe ültetik át. A MULTIBEAM LED fényszórók a menetfényt gyors és precíz elektronikus vezérléssel az adott közlekedési helyzethez igazítják. Mindkét fényszóró 84 különálló és külön-külön szabályozható LED-del rendelkezik. A LED-fényszórók természetes fényhez hasonló színhőmérséklete kíméli a szemet és segíti a koncentrációt. A MULTIBEAM LED fényszórókon kívül  LED High Performance fényszórók is elérhetők. Az új A-osztályhoz szériában halogén fényszórók járnak, integrált LED-es nappali menetfényekkel kiegészítve.

Új, hatékony benzin- és dízelmotorok

Az A-osztályban új motorok debütálnak: a piaci induláskor két négyhengeres, turbófeltöltéses benzinmotor érhető el. Az A 200-ba kerülő (5,1 literes vegyes átlagfogyasztással), M 282 kódjelű, akár 163 lóerős (120 kW) és 250 Nm-es 1,4 literes motor innovációi közé tartozik többek között a hengerlekapcsolás (először csak a 7G-DCT duplakuplungos automataváltóval kombinálva), valamint a delta-formájú hengerfej. A második új benzinmotor az M 260 kódjelű kétliteres egység 224 lóerős (165 kW) csúcsteljesítménnyel és 350 Nm-rel (6 literes vegyes átlagfogyasztással). Ebben újdonság az úgynevezett CAMTRONIC rendszer a szívó oldali vezérműtengelynél. Mindkét benzines erőforráshoz szériában jár a részecskeszűrő.

A modell újdonsága az OM 608 kódjelű 1,5 literes 4-hengeres dízelmotor, akár 115 lóerős (85 kW) teljesítménnyel és 260 Nm-rel (4,1 literes vegyes átlagfogyasztással). Az erőforrás ismertetőjegyei közé tartozik például a motorközeli kipufogógáz-tisztító berendezés AdBlue® technológiával, valamint az optimalizált reakcióidejű, vízhűtéses turbófeltöltő. A kínálatban rövidesen további új erőforrások is elérhetők lesznek. Szériában az A-osztály egy 43 literes üzemanyagtartályt kap, opcionálisan azonban pedig 51 literes tank is elérhető.

Az új A-osztály kínálatában is megjelenik 4MATIC, folyamatosan változó nyomatékelosztásra képes összkerékhajtás. Fő komponensei közé tartozik többek között a duplakuplungos automataváltóba integrált erőátvitel a hátsó tengely irányába, valamint az integrált többtárcsás tengelykapcsolóval ellátott hátsó differenciálmű, amely vezérlése nem elektrohidraulikus, hanem elektromechanikus úton történik.

Futómű: agilis és komfortos

A motorváltozat, illetve a konfiguráció függvényében az A-osztály különböző futóművekkel érhető el. Szériában 16 colos kerekek járnak a modellhez. A DYNAMIC SELECT is az alapfelszereltség része, amely az opcionálisan választható aktív lengéscsillapítással kombinálva egyedülálló vezetési élményt biztosít.

Az első futómű az összes eddigi A-osztályhoz hasonlóan McPherson kialakítású. A hátsó tengelynél az erősebb modellek, mint például az A 250, valamint az összes 4MATIC változat egy összetett négylengőkaros hátsó futóművel van felszerelve. Összességében a futóművek alumíniumtartalma a kategóriában minden konkurens modellénél magasabb. A belépő modellek – az A 200 és az A 180 d – azonban csatolt lengőkaros hátsó futóművet kapnak.

Az új A-osztály szériában komfortfutóművel, acélrugókkal, valamint DYNAMIC SELECT rendszerrel felszerelt. A 15 mm-rel süllyesztett komfortfutómű egyedi hangolású rugóinak és lengéscsillapítóinak köszönhetően sportosabb viselkedést biztosít, miközben az opcionális aktív, állítható lengéscsillapítás lehetővé teszi a járművezető számára, hogy saját maga válassza ki a preferált karaktert.

Az új Mercedes-Benz A-osztály modellek műszaki adatainak áttekintése a piaci bevezetés időpontjában:

  A 200 A 250 A 180 d
Váltómű 7G-DCT 7G-DCT 7G-DCT
Teljesítmény (kW/lóerő) 120/163 165/224 85/116
1/perc fordulatszámnál 5.500 5.500 4.000
Max. forgatónyomaték (Nm) 250 350 260
1/perc fordulatszámnál 1.620 1.800 1.750-2.500
Vegyes üzemanyagfogyasztás (l/100 km) 5,1 6,0 4,1
Vegyes CO2-kibocsátás (g/km) 120 141 108
Gyorsulás

0-100 km/h (s)

8,0 6,2 10,5
Végsebesség (km/h) 225 250 202
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4.419/

1.796/

1.440

4.419/
1.796/
1.445
4.419/

1.796/

1.440

Az új Mercedes-Benz kompakt autócsalád gyártása öt termelési egységben, három kontinensen indul 2018-ban. A rastatti gyárat követően megkezdődik az összeszerelés Magyarországon, Finnországban és Kínában is. A mexikói Aguascalientes-ben új gyár csatlakozik be a termelési hálózatba. 2017-ben új képzési központ nyílt meg Rastattban, ahol a kompaktautó-gyárak alkalmazottainak képzése zajlik majd.