2018. február 09. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

Kiderült, mit tud a McLaren szuperautója

A McLaren közzétett néhány fontos információt Senna szupersportautójáról, amely néhány hét múlva, a Genfi Autószalonon ünnepli a világpremierjét. A minden idők legerősebb McLaren erőforrásával hajtott Senna 2,8 másodperc alatt sprintel 100-ra, csúcssebessége pedig 340 km/óra. Ötszáz darabot készítenek belőle, de már mindegyik előre elkelt.

A McLaren Sennát úgy tervezték meg és fejlesztették ki, hogy a közúton használható legszélsőségesebb sportkocsi legyen. Nem nevezhető esztétikusnak, inkább funkcionális; minden egyes karosszériaelemét az aerodinamikai egyensúly jegyében alakították ki. Akár 800 kilogrammnyi leszorítóerőt képes termelni.

A Senna négyliteres, duplaturbós V8-as hátsó-középmotorja 800 lóerős, maximális forgatónyomatéka 800 Nm. Így álló helyzetből 2,8 másodperc alatt katapultál százas tempóra, 6,8 másodperc alatt eléri a kétszázat, s egészen 340 km/óráig képes fokozni a sebességét. Szintén lenyűgöző adat, hogy a negyed mérföldet 9,9 másodperc alatt teszi meg. A motorhoz hétfokozatú, duplakuplungos automataváltót társítottak, amely a hátsó kerekeknek továbbítja az erőt. Manuálisan is vezérelhető a kormányra helyezett karbon váltófülekkel.

A kompletten szénszálas műanyagból kialakított karosszéria és utascella miatt a Senna száraz tömege csupán 1198 kilogramm, az F1 óta a legkönnyebb utcai McLaren a márka történetében. Az utastér alapkivitelben spártai, körös-körül nyers karbon alkatrészekkel és minimális műszerezettséggel. A szénszálas vázú, szerény párnázású ülések sínen tologathatók, támlájuk nem állítható. A sofőr a középső infotainment kijelzőről és a forgatható műszeregységről tájékozódik. Utóbbi a kiválasztott menetmódnak megfelelően több vagy kevesebb információt mutat. Verseny beállításnál például csak egy csík látszik belőle, a sebességgel, fordulatszámmal és az aktuális sebességfokozattal.

A McLaren Sennához egyedi abroncsokat fejlesztett a Pirelli. A versenypályára szánt, de utcán is használható, asszimetrikus mintázatú Pirelli P Zero Trofeo R gumik elöl 245/35 ZR 19, hátul 315/30 ZR 20 méretűek.

A Senna ötféle alapfényezéssel gurul ki a gyárból (Stealth Cosmos fekete, Trophy Kyanos kék, Trophy Mira narancs, Vision Pure fehér, Vision Victory szürke), de felár nélkül további 18-féle színnel vagy plusz pénzért 16-féle MSO speciális árnyalattal konfigurálható.

A McLaren Senna 750 ezer fontba kerül és összesen 500 darabot készítenek belőle, azonban már mindegyik példány előre elkelt.