2018. február 10. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Eddigi legrosszabb negyedévét zárta a Tesla

A villanyautós cég Elon Musk pénzköltési stratégiája miatt 2017 negyedik negyedévét 675 millió dolláros, a teljes évet pedig összesen 2 milliárdos mínuszban zárta. A bűnös cégtulaj azonban hosszútávon gondolkodik, így megtérülhet súlyos befektetése.

Soha ilyen veszteséges negyedévet nem könyvelt el eddig a Tesla, mint amelyet 2017 végén kellett. A cég – főként – a Model 3 késedelmes gyártásának és így ügyfeleknek való átadásának köszönhetően is bukott jócskán, így 675 millió dollár (168,75 milliárd forint) veszteséget könyvelt el.

Ezzel 2017-ben összesen kétmilliárdos (500 milliárd forintos) hiányt szedett össze annak ellenére, hogy 12 milliárd dollár bevételt termelt – vagyis nem ment rosszul a szekér. A lényeg, hogy továbbra is több pénzt költ a cég, mint amennyit össze tud szedni, ám ez a stratégia épp hosszútávon lehet kifizetődő.

Habár a Model 3 példányok átadása is csúszik, ezek a következő negyedév eredményein már látszódni fognak, ugyanis a bevezetés negyedévében csupán 266 példányt sikerült a tulajdonosoknak birtokba venniük, azonban az év utolsó negyedében 1550 darab leszállítása volt sikeres. A tervek szerint az idei negyedév végére heti 2500, a második negyedév végére pedig ennek a dupláját fogják termelni és remélhetőleg el is adni (hetente!). Az elemzők egyébként bizakodók, most úgy látják, hogy az év végére pozitívba csaphatnak át a mutatók az autót a világűrbe küldő cég körül.