2018. február 20. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Erősebb lett Európa kedvenc villanyautója

Új elektromos motort kapott Európa legnépszerűbb villanyautója, a Renault ZOE. Az új egység a korábbinál 12 kW-tal izmosabb, a ZOE így például 2 másodperccel hamarabb gyorsul 80-ról 120 km/órás tempóra. A potensebb erőforrás mellett a ZOE új külső színnel és új felszerelésekkel is gazdagodott, így még vonzóbbá vált.

Az új, saját fejlesztésű R110 villanymotor 16 lóerővel erősebb a korábbi R90 egységnél, ám a mérete és a súlya nem változott. Alacsony sebességnél az azonnali nyomatékleadás miatt ugyanúgy ugrik (max. nyomaték 225 Nm), mint az elődje, nagyobb sebességnél azonban jobb rugalmasságot nyújt. A 109 lovas ZOE 2 másodperccel hamarabb gyorsít 80-ról 120 km/órára. Álló helyzetből a kocsi 50 km/órára 3,9, 80 km/órára 7,6 másodperc alatt gyorsít, a százas tempót 11,4 másodperc alatt éri el. A csúcssebesség 135 km/óra.

Az új ZOE-ba 41 kWh-s lítium-ion akkumulátort szerelnek, amely az új, reálisabb WLTP ciklus szerint 300 kilométeres hatótávolságot biztosít. Télen a szabványos érték 200 kilométer.

A 2018-as modellévű ZOE nemcsak fürgébbé, hanem stílusosabbá is vált, megjelent a palettán ugyanis egy új külső metálfényezés, a Blueberry Purple (feketeáfonya lila). A csúcsot jelentő Intens verzióhoz pedig exkluzív Blueberry Purple csomag is rendelhető lesz, ami a lila külső színt lila selyemfényű belső dekorációkkal és fekete/lila szövetkárpittal kombinálja. Újdonság továbbá az Android Auto-képes R-Link Evolution multimédiás rendszer, amely vezetés kompatibilis Android applikációkat tud futtatni a kocsi kijelzőjén (pl. Waze, Deezer, Spotify, TuneIn, Skype, Messenger, Audible).

A Renault ZOE tavaly már harmadik alkalommal volt Európa legkelendőbb villanyautója, s az eladásai meredeken ívelnek felfelé. Tavaly decemberig már csaknem 100 ezer darab készült belőle.

Az R110-es motorral szerelt ZOE márciustól rendelhető.