2018. március 11. 17:01   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Genfi Autószalon egyik leggyorsabb négykerekűje

Hiába leginkább az európai piacnak szól, a 2018-as Genfi Autószalonon a Hennessey is képviselte magát, méghozzá a Venom F5 elképzeléssel, amely állítólag 8.0 literes V8-as motort fog kapni, hogy akár 483 km/órával is képes legyen száguldani.

Hol vannak már azok az idők, amikor még a 400 km/órás tempó is elérhetetlennek tűnt?

Napjaink szuperautói már könnyedén elérik ezt a sebességet, sőt, egyesek már az 500-at célozgatják. A Hennessey az egyik élen járó manufaktúra a programban, ugyanis Lotus Elise alapú Venom GT-vel 2014-ben 435 km/órát regisztráltak, ami világrekord is lett, majd jött a Bugatti és a Koenigsegg, és elhódították az elsőséget.

A Hennessey azonban nem ült a babérjain, hanem javában fejlesztette a méltó utódot, amely lassan beérni látszik Venom F5 néven. Az autóba ugyanis a TopGeartől származó hírekkel ellentétben nem a GT 7.0 literes V8-asának egy továbbfejlesztett változata, hanem egy 8.0 literes V8-as kerül 1600 lóerő körüli teljesítménnyel (bő 150 paripával nagyobb potenciállal, mint az elődben).

Azt egyelőre a gyártó sem tudja, hogy ehhez kettő vagy négy turbófeltöltőt fognak-e kapcsolni, ám az idei Pebble Beach-i Concours d’Elegance rendezvényén kiderül a végső döntés. A csapat mindenesetre át szeretné lépni a 300 mérföld/órás, azaz 483 km/órás sebességet, amit a Koenigsegg Agera RS állítólag képes elérni. Persze a Hennessey nem csak egy földi rakétát szeretne gyártani, hanem egy olyan járművet, ami a kanyarokban és féktávokon sem vérzik el.

Aki szeretne a még nem elkészült autóból egyet magáénak tudni, jobb, ha siet, ugyanis csupán 24 példány elkészítését tervezi a gyártó, darabonként legolcsóbban 1,6 millió dolláros (több mint 400 millió forintos) árcédulával, s az eddigi hírek szerint 12 darab már el is kelt!