2018. március 24. 12:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Ez a világ leggyorsabb traktorja

A Top Gear időről időre előáll hajmeresztő mutatványokkal, de épp ezért szeretik annyian a műsort. Legutóbb egy V8-as motorral szerelt, 500 lóerős traktorral írták be magukat a Guinness Rekordok Könyvébe, amely 140 km/órával száguldott.

Vicces rekordnak lehetnek tanúi a Top Gear autós sorozat következő epizódját nézők, ugyanis egy 5.7 literes V8-as Chevrolet motorral szerelt 500 lóerős szupertraktor fedélzetén száguld 140,2 km/órával a műsor anonim vezetője, Stig.

A saját készítésű, Track-tor névre keresztelt szörnyeteg ezzel be is írta magát a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a leggyorsabb utcai traktor. A 20 collos felniken feszülő 54 collos kerekek segítenek a hatalmas erő átvitelében, míg a négy tárcsafék (a sima traktoroknak csak a hátsó tengelye fékezett) a monstrum megállításában. Ezek mellett olyan fontos, a közúti közlekedésre alkalmassá tevő extrák is felszerelésre kerültek, mint az Ariel Atom első és hátsó lámpái, egy állítható légrugós futómű. Mindezt egy Lamborghini narancssárga színbe burkolva.

A műsor egyik vezetője, a Jóbarátok című sorozatból ismert Matt LeBlanc csak ennyit tudott hozzátenni: „Nem kevesebb, mint négy traktor büszke tulajdonosaként bárki mondhatja rám, hogy igazi megszállott vagyok. Az e heti műsor témája legfőképp az, hogy a traktorok blokkolják Anglia közlekedését. Amikor beragadsz egy mögé, nem tehetsz mást, mint vársz. Szóval megpróbáltuk felpörgetni a mezőgazdasági munkákat (ezzel a teremtménnyel). Amikor Lewis Hamilton visszavonul az aktív versenyzéstől, ez lesz, amit vezetni fog! – fejezte be mondandóját.

87,2 mérföldperórás tempójával egy 2015. februárjában felállított 80,7 mérföldes finn rekordtól vette át az elsőséget a Top Gear traktorja.