2018. április 04. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

Szárnyal a magyar autópiac

Remekül teljesít a hazai gépjárműpiac. Az első negyedévben máris több mint 31 ezer új autóra került rendszám, ami az előző év hasonló időszakához képest csaknem 30 százalékos növekedést jelent. S a magánvásárlók is térnek vissza a szalonokba.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének becslése szerint idén 125 ezer új autót fognak forgalomba helyezni, ami a bő 30 ezres negyedéves eladásokat alapul véve reálisnak tűnik. Áprilisig 31 609 darab új autót helyeztek forgalomba hazánkban (+29,8%), a márciusi mennyiség 12 748 volt (+28,5 %). Az elektromos autókra vonatkozóan is vannak adatok, eszerint egyedül márciusban 201 darab zéró emissziójú személyautót adtak át. A villanyautók értékesítése nagyon meglódult, az első negyedévben ugyanis 311 darabot vásároltak belőlük, ami a tavalyi év első negyedévéhez képest 161 százalékos növekedést jelent. Idén akár 2000-2500 darab elektromos autót is forgalomba helyezhetnek.

A márciusi eredmények azt mutatják, hogy a piac jelentősen meghaladja a tavalyi referencia hónap és negyedév értékét és közelíti az előrejelzéseket. Ilyen mértékű fejlődés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a magánvásárlók visszatérése folytatódik, immáron meghaladja a 40%-ot, miközben valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthetők.

Az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárása is fogyasztás ösztönző hatásúak. Ennek megfelelően az új és a használt gépjárműimport is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata, miközben – ennek a folyamatnak ellentmondva – a használtautó-import korösszetétele továbbra is egészségtelen. Az MGE sürgette és sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban „levetett” régebbi, nagyobb károsanyag-kibocsátású autók ne, vagy ne ilyen mértékben nálunk kerüljenek forgalomba.