Nálunk az SOS gomb, Amerikában a tolatókamera lett kötelező

Úgy tűnik, mindenütt máshogy értelmezik a biztonság fogalmát, ugyanis míg az európai piacon az eCall segélyhívó lett kötelező felszerelés az autókban nemrég, a tengerentúlon a tolatókamera vált minden kocsi alapfelszereltségévé.

Korábban már megírtuk, hogy áprilistól minden, Európában újonnan forgalomba helyezett autóba kötelező lesz az úgynevezett eCall segélyhívó rendszert integrálni, amely vész esetén képes tárcsázni a 112-es számot, és a hatóságok számára láthatóvá tenni pórul járt gépkocsink helyzetét. Míg nálunk a Nagy Testvér így szeretne mindent látni, Amerikában a kamerát, pontosabban a tolatókamerát részesítik előnyben, amely esetenként emberéleteket (gyalogosokat, játszó kisgyerekeket, kutyát, macskát …) menthet.

Egy 2014-ben kidolgozott törvény alapján a 2018. május 1-je után legyártott autók kötelező aktív biztonsági felszerelései közé kell tartoznia a tolatókamerának is.

A gyártóknak négy éve volt felkészülni a változásra, amely leginkább talán nem is az olcsóbb modelleket fogja rosszul érinteni, hanem az olyan prémiumgyártók termékeit, mint a BMW, a Mercedes vagy épp az Audi, amelyek eddig borsos összegekért kínálták plusz felszereltségként a „hátsó szemet”. A bürokrácia hatalmát jelzi, hogy először tíz éve álltak elő az ötlettel a biztonsági szervek, ám egészen 2013-ig nem történt érdemi megmozdulás ezzel kapcsolatban.

A magát Advocates for Highway & Auto Safety (közúti közlekedés biztonságát támogató) csoportnak nevező egyesület igazgatója, Peter Kurdock keserédes győzelemnek nevezte a törvény bevezetését, hisz ennél jóval előbb kellett volna reagálni, azonban kijelentette, ezzel még nincs vége a harcuknak, ugyanis olyan, jelenleg még plusz költséget jelentő „extrafelszerelések” is találhatók az opciós listákon, mint a holttérfigyelő, a frontális ütközéselkerülő-vészfékező vagy épp a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, melyeket szintén szeretnének kötelezővé tenni minden autóban.

Ez persze a modellek árainak hirtelen (és nagy mértékben történő) megugrását is eredményezheti, amely végső soron kevesebb értékesítést eredményezhet (legalábbis rövid távon), de a lényeg, hogy egy ember figyelmetlensége ne árthasson másnak.