2018. május 26. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Nissan Leaf kabrió

Az élményautózás fogalmából nem maradhatnak ki a folyamatosan terjeszkedő elektromos autók, a Nissan pedig egy mérföldkőhöz érve mutatta be másodikgenerációs, tetőtlen Leaf modelljét. A csúnyaságból egyelőre csak egyetlen példány készült.

Elődjénél klasszisokkal szebb lett, mégse mondjuk rá, hogy a gyönyör megtestesülése látható a Nissan népszerű elektromos autójának második generációjára nézve, bár nem is egy ronda jelenség.

Az alábbi, egyetlen darabos, különleges példány azonban nem lett túl kívánatos, hibába hagyták el a tetőt a mérnökök. A Nissan Leaf Open Car egy jubileumi példány a modell bemutatása óta eladott 100 000 darabszám megünneplésére Japánban – tehát csak a szigetországban kelt el ennyi példány. Ez nyolc év alatt sikerült az úttörő autónak.

A szóban forgó Open Car kiadást Tokióban mutatták be a cég emberei, s nem is nyújtana ijesztő látványt, ha a hátsó részt nem hagyták volna ilyen magasan, az üléseket pedig elnagyoltan. Mivel az átalakítással járó technikai részleteket nem ismertették, nem tudni, mi célt szolgál a hatalmas „púp” a kétajtósra csökkentett karosszérián, hisz a hátsó szélvédő nem lát el semmilyen funkciót.

Egyébként ugyanúgy rendelkezik e-Pedallal, ProPilot félig önvezető rendszerrel, illetve egyéb intelligens, vezetést támogató segítségekkel, így valószínűleg a 150 lóerős (110 kW) elektromotort se cserélték le benne, ahogy a 40 kilowattórás akkumulátort sem, bár a módosult légellenállás bizonnyal rontaná a NEDC-ciklus által mért 378 km-es, „keménytetős” hatótávot.