2018. június 06. 17:30   |   Autoblog
címkék:  

A Hondáé a legjobb tanulmányautó

Újabb járműipari elismerésben részesült a Honda, az Urban EV Conceptet választotta ugyanis 2018 Legjobb tanulmányautójának a Car Design díj zsűrije.

A versenyt az olasz Auto & Design magazin hirdette meg, a díjakat pedig egy 12 fős nemzetközi döntőbizottság ítélte oda, melynek tagjai a világ legelismertebb járműipari kiadványainak szerzői. A Car Design díj nem az első elismerés, amit az Urban EV Concept kiérdemelt, tudniillik az amerikai Automobile magazin januárban szintén az Év tanulmányautójának választotta.

A Honda Urban EV Concept a 2017-es Frankfurti Autószalonon ünnepelte világpremierjét. Korszakalkotó konstrukciója adja majd a Honda 2019-től várható villamos járműveinek alapját, ehhez társul az egyszerű, letisztult formavilág, ami kontrasztot ad az ultramodern műszakiságnak.

Az alacsony, széles karosszéria kifejezetten sportosnak láttatja az Urban EV Conceptet, ezt erősíti a karcsú A-oszlopok között húzódó, hatalmas szélvédő, ami olyan hatást kelt, mintha a teljes frontrészt kitöltené. Meghökkentő az oldalajtók kialakítása is, pántjaik ugyanis a két B-oszlopra kerültek. Az autó orr-részére, a fényszórók közé interaktív, többnyelvű, digitális kijelzőt helyeztek a Honda mérnökei, melynek révén a vezető üdvözölheti a többi közlekedőt, tanácsokat adhat számukra vagy figyelmeztetheti őket a különféle veszélyekre. Mindemellett az akkumulátor töltöttségi adatait is képes megjeleníteni, ezáltal még egyszerűbbé teszi az autó használatát.

Igen vonzó a beltér is, hiszen kellemes tapintású, természetesen anyagokból állították össze a mérnökök, s elöl-hátul padülések várják az utazókat. A szürke kárpitoknak és a fából készült díszítőelemeknek hála afféle lounge hangulatot áraszt a kabin, a főszerep mégis a panorámahatást keltő, ajtókra is átnyúló LCD-kijelzőé.

Az Urban EV Concept az első tiszta üzemű jármű, ami a Honda „Elektromos látomás” névre keresztelt stratégiájának részeként sorozatgyártásba kerül. A projekt legfőbb mozzanata egy vadonatúj, páratlanul hatékony elektromosautó-platform, illetve -hajtáslánc kifejlesztése, ami a jövőben a Honda zéróemissziós autóinak alapjául szolgálhat.

Az Urban EV-rendelések felvételét 2019 elején kezdi meg a Honda, az első autókat pedig az év végén vehetik át a vásárlók.