2018. június 27. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

DBS Superleggera, a leggyorsabb Aston Martin

Az Aston Martin DBS Superleggera a brit sportautógyártó új csúcsmodellje, a nagyra becsült Vanquish S-t váltja a kínálatban, ugyanakkor adózik az olasz Carrozzeria Touring superleggera (szuperkönnyű) járműépítési technológiája előtt. Az olasz karosszáló céggel való együttműködés gyümölcse volt ugyanis annak idején a DB4, a DB5 és a DB6 is. A DBS Superleggera ugyan nem a legkönnyebb, de minden idők leggyorsabb utcai Aston Martinja.

A DBS Superleggera le sem tagadhatná származását, első pillanatban egyértelmű, hogy a brit márka terméke, s az is megállapítható róla, hogy a DB11 modell evolúciójaként lép elő. Lehengerlően szép, ugyanakkor meglehetősen agresszív is. Frontját a sportautón alkalmazott eddigi leghatalmasabb légbeömlő nyílás uralja, amelyre a biturbó erőforrás légszomja miatt volt szükség.

A géptér levegőcseréjét két szellőző segíti, a kerekek mögött pedig a Vulcan és Vantage GTE versenyautókon alkalmazott megoldást látjuk. A levegő az alsó nyíláson keresztül akadálytalanul folytathatja útját a jármű mellett. Hátul dupla diffúzor és Aeroblade ll szárny gondoskodik a megfelelő leszorítóerőről. Ez csúcssebességnél elérheti a 180 kilogrammot is, ami példátlan egy sorozatgyártású Aston Martinnál.

A DBS Superleggera szíve az Aston Martin házon belül tervezett 5,2 literes ikerturbós V12-es motorja, amely 725 lóerőt és 900 Nm nyomatékot mozgósít, utóbbit az 1800-5000-es fordulatszám-tartományban. Az erő egy nyolcfokozatú automataváltón és mechanikusan záró differenciálművön keresztül zúdul rá a hátsó kerekekre. A kezelhetőséget nyomatékvektor rendszer is javítja, amely az egyes kerekek fékezésével fokozza a kanyarvételi képességeket.

A DB11-nél 72 kilogrammal könnyebb, de még így is 1693 kg száraz tömegű DBS Superleggera 3,4 másodperc alatt gyorsul százra, 6,4 másodperc alatt sprintel 160 km/órára, és a rugalmassága is bámulatos. 80-ról 160 km/órára negyedik fokozatban például 4,2 másodperc alatt szökik fel. A végsebessége 339 km/óra, ami szintén kiemelkedő. A DBS Superleggera hatékonyan is lassít, 21 colos kovácsolt kerekei mögött ugyanis elöl 41, hátul 36 centis belső hűtésű karbon-kerámia tárcsák vannak, amelyekbe 6- illetve 4-dugattyús nyergek harapnak.

Az Aston Martin új csúcsmodelljének alapára 225 ezer font, vagyis 274 995 euró. A kiszállítások ősszel indulnak.