2018. június 28. 13:35   |   Autoblog
címkék:  

Intelligens, hálózatba kapcsolt járműveket tesztel a Jaguar Land Rover

A közutakon zajló kísérletek annak a 7,1 millió fontos költségvetésű projektnek a keretében zajlanak, amelynek célja létrehozni az Egyesült Királyság első, teljesen összekapcsolt infrastruktúráját, előkészítve az autonóm mobilitás feltételeit.

dsc0145

Az M40, M42, A45 és A46 utak több mint 64 kilométeres szakaszát szerelik fel vezeték nélküli technológiák korábban soha nem alkalmazott kombinációjával (DSRC, 3/4G mobil hálózat, WiFi és üvegszálas hálózat), így biztosítva, hogy a járművek folyamatos kapcsolatban legyenek egymással és az infrastruktúrával.

Az önjáró gépkocsik biztonságos, széles körű bevezetésének alapfeltétele, hogy a járművek összeköttetésben legyenek egymással és környezetükkel (ezt nevezzük V2X-nek.) A legmodernebb csatlakoztatott technológiai megoldások egyéb járműszenzorokat kiegészítve lehetővé teszik a jármű számára, hogy messzebb lásson, és képes legyen más járművekkel, az infrastruktúrával, a gyalogosokkal és a hálózattal kommunikálni. Például ha egy, látótávolságon túl közlekedő jármű fékezni kényszerül, erről a mögötte haladó gépkocsi is értesül, ami segíthet elkerülni a balesetet.  A rendszer hagyományos és autonóm közlekedés esetén is működik, ezzel minden helyzetben nagymértékben javítja a közlekedés biztonságát.

 A Jaguar Land Rover olyan intelligens, hálózatba kapcsolt funkciókat fog tesztelni, mint elektronikus vészfék-világítás, a megkülönböztető jelzést használó jármű figyelmeztetés, valamint az útjavítás figyelmeztetés és a forgalmi helyzet figyelmeztetés fedélzeti kijelzése. A brit vállalat célja, hogy olyan önvezető autót fejlesszen, amely a lehető legtöbb valós helyzetben, közúton és terepen egyaránt megállja a helyét.