2010. július 08. 13:56   |   Autoblog
címkék:  

Nem kell a környezetbarát autó a magyar cégeknek

A hazai céges autóparkok összeállításánál egy-egy kivételtől eltekintve a válság előtt sem volt jellemző, hogy a környezetbarát tulajdonságokkal rendelkező gépjárműveket részesítették volna előnyben a cégek.

A széndioxid-kibocsátás mérséklése a gazdaság minden területén feladatokat ró a vállalkozásokra. Nem kivételek ez alól az autógyártók sem, akiknek az Európai Unió döntése alapján 2012-ig 130 gramm/km értékhatár alá kell csökkenteniük a gépjárművek CO2 kibocsátását. Hogy ebben a kérdésben mekkora felelőssége van a céges flottáknak, azt jól mutatja az-az adat, mely szerint egyes EU országokban már a 30 százalékot – Magyarországon 9% – is eléri a vállalati autók aránya a teljes gépjárműparkon belül.

Az unióban összesen 17 tagállam támogatja adókedvezményekkel, vagy -mentességgel a környezetbarát autók terjedését. Sokkal rosszabb viszont a helyzet, ha azt nézzük, hogy csak néhány ország segíti célzottan a céges flották környezettudatos összeállítását. A kivételek közé tartozik Svédország, ahol már 2002 óta 40 százalék adókedvezmény jár a cégautó-adóból, ha a gépjármű elektromos vagy hibrid üzemeltetésű. Csehországban az ilyen gépjárművek a céges autókra kiszabott útadó alól mentesülnek, az Egyesült Királyságban pedig ez év áprilisától öt évig nem kell cégautó-adót fizetni az elektromos autók után.

Magyarországon a jelenleg érvényes jogszabály szerint 190 ezer forint regisztrációs adót kell fizetni a hibrid autók után, ám a céges autópark „zöldebbé" tételét már kevésbé támogatják. Márpedig szükség lenne rá, hiszen a hazai céges autóparkok összeállításánál egy-egy kivételtől eltekintve a válság előtt sem volt jellemző, hogy a környezetbarát tulajdonságokkal rendelkező gépjárműveket részesítették volna előnyben a cégek – közölte Zs. Nagy István, a KBC Autolease üzletág igazgatója. Tapasztalataik szerint egyébként a kisebb méretű és ezzel rendszerint alacsonyabb fogyasztású autók beszerzését is inkább gazdasági, mintsem környezetbarát megfontolások motiválják. Éppen ezért a szakember állítja, hogy a kedvezőbb szabályozási környezet, hatékony ösztönző rendszer segíthetne abban, hogy a környezetvédelmi szempontok is az elsők között szerepeljenek a céges flották összeállításánál.