2018. július 16. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

Jöhet a még sportosabb Toyota GT86

A Toyota motorsport részlege, a Gazoo Racing harmadszor is kezelésbe vette a GT86 kupét. A változások ezúttal csupán esztétikaiak, de rendkívül meggyőzőek. A GR Performance családot elsődlegesen belföldi felhasználásra fejlesztették ki, ám már bevezetésekor elárulták, hogy idővel az exportpiacokra is eljuthatnak az átdolgozott modellek.

A Toyota 2016-ban bemutatta a tökéletes GT86-ost. A Gazoo Racing Masters of Nurburgring (GRMN) gyári tuningcsalád tagjaként 207 helyett 219 lóerőt adott le, számos karosszériaelemét szénszálas kompozitból, a hátsó szélvédőt plexiből készítették, hátsó üléssora egyáltalán nem volt, a kormányáttételt csökkentették. Az autó kizárólag gyöngyház-fehér színben volt elérhető, közel háromszor annyiba került, mint egy mezei GT86-os, de nem is ez volt vele a legnagyobb probléma – mindössze száz példányban készült, és ez az ultra limitált széria is kizárólag a japán vevők számára volt elérhető.

Ez utóbbit egy évvel később orvosolta a Toyota; a GT86 GR a GRMN modell megjelenését (mínusz gigantikus hátsó szárny) Recaro sportülésekkel, Sachs lengéscsillapítókkal, apró kormánykerékkel, kovácsolt keréktárcsákkal, feljavított fékekkel és Torsen részlegesen önzáró differenciálművel kombinálta, utcai használatra alkalmasabb kivitelben.

Most pedig megérkezett a sportcsalád harmadik tagja is. A GR Sport elhagyta a GR leginkább extravagáns stíluselemeit, a középen kivezetett, öblös kipufogócsövet, a kontrasztos fényezésű küszöbtoldatot, valamint az első kerékívig kifutó alsó légterelő peremet, a műszaki átalakításokat pedig egy ütőképesebb Brembo fékrendszerre és Brembo keréktárcsákra korlátozta. Megmaradt viszont a harcias első lökhárító, a kis sportkormány és a speciális műszeregység. Cserébe negyedével kevesebbet – 3 millió 780 ezer japán jent, azaz 9,4 millió forintot – körülbelül annyit kell érte fizetni, mint a GR verzióért.

A GT86 GR Sport bevezetésével együtt a GR Parts tuningalkatrészek kínálatában is megjelentek a GT86-hoz készített optikai és aerodinamikai elemek, így a vevők saját szájuk íze szerint állíthatják össze kupéjukat. Akár a mezei modellekhez is megvásárolhatók mindkét sportverzió lökhárító- és küszöbtoldatai, az egyedi kormánykerék és a speciális indítógomb. Ezen kívül elérhetővé teszik a japán versenypályák adatbázisát tartalmazó, speciális navigációs/menetrögzítő rendszert, ősztől pedig a GR különleges keréktárcsái, feljavított fékjei, illetve első és hátsó toronymerevítő elemei is kaphatók lesznek.

Már csak az a kérdés, hogy mindez mikor érkezik meg Európába. A GR Performance családot elsődlegesen belföldi felhasználásra fejlesztették ki, ám már bevezetésekor elárulták, hogy idővel az exportpiacokra is eljuthatnak az átdolgozott modellek. Ha így lesz, a GT86 GR Sport szint optimális belépőt jelentene a még sportosabb Toyoták világába.