2018. július 27. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Most egy 1150 lóerős Dodge próbálja lenyomni a McLaren 720S-t – videó

Szinte megszámlálhatatlan ellenfele volt már a kifutópályán a McLaren sportkupéjának, de mind hiába, eddig ugyanis nem igazán talált legyőzőre a brit csodagép. Ezúttal egy 1150 lóerősre húzott Dodge Challenger SRT Hellcat az ellenfele, ráadásul repülőrajttal.

Hiába nagyobb és nehezebb az amerikai izomautó, a lóerőket nem lehet meghazudtolni. Első hallásra brutális különbség van a két ellenfél között, míg a McLaren 720S modelljének 4.0 literes duplaturbós V8-asában gyári 720 paripa dolgozik, addig a Challenger Hellcat teljesen átdolgozott szívében 1150 ló képes vágtatni, ami a kerekeknél mérve 977 lóerőt jelent – a hajtási veszteség általánosságban 15-20% körüli, így jön ki a kisebb érték, de a hivatalos teljesítményadat mindig a motorból távozó erő.

Mindkét autó a hátsó kerekein keresztül juttatja bődületes értékeit az aszfaltra, ám a Dodge modelljét egy nyolcsebességes automataváltó segíti, a McLarenben pedig egy hétfokozatú duplakuplungos automata dolgozik, amely minimális mértékben gyorsabban pakolja a fokozatokat. Az egyenlőség jegyében nem álló helyzetből, hanem körülbelül 45 mérföldes (72-73 km/órás) tempóról indul a verseny (a felvételen körülbelül 2 perctől).

Talán kevesen számítottak a 720S győzelmére, s nem is múlt sokon, ismét a brit sportkupé gazdája örülhetett végül, a DragTimes által közzétett videó végén pedig kiderül az is, hogy 60 mérföldes tempóról rugalmasság tekintetében mire képes a két járgány (csak csendben jegyzenénk meg, hogy mindegyik mérést a McLaren nyerte).