2018. augusztus 08. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Nincs ennél gyorsabb Volkswagen

A Volkswagen nagyon belejött a rekorddöntésbe, a Pikes Peak-i Hegyi Felfutón és a goodwoodi felfutón elért elképesztő pályacsúcsai után a Bonneville-i sóstavat célozza meg egy újabb szárazföldi sebességi rekorddal. A szériaközeli járművek kategóriájában (BGC/G) igyekszik saját korábbi rekordját felülmúlni és minimum 335 km/órával száguldani.

A rekorddöntéshez felkészített jármű egy új generációs, amerikai kivitelű Jetta, amiben a konszern 2 literes TSI turbómotorja dolgozik. Ez a blokk számos európai konszernmodellben megtalálható, ez mozgatja többek között a Golf GTI-t és R-t, valamint a Škoda Octavia RS-t is. A 2 literes TSI motorral hajtott Jetta később Jetta GLI modellként lép piacra Észak-Amerikában.

A Bonneville Jetta természetesen jóval izmosabb, mint a szériaautó, 550 lóerős és elméletben a 335 km/órás sebességet is túllépheti. A sóstó kiszáradt medrében a 0.27-es alaktényezőjű, lekönnyített, speciális kerekeken gördülő Jettának meg kell haladnia ezt a sebességet, hogy a géposztályban új rekordot döntsön. Az érvényben lévő rekord egyébként szintén egy Volkswagenhez fűződik, egy módosított, 543 lovas Beetle állította be 330,11 km/órával.