2018. augusztus 31. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Ez az első Bugatti, ami 400 km/órával ment közúton – videó

Aki utazott már a német autópályák sebességkorlátozásoktól mentes szakaszainak egyikén, jól tudja, hogy már az is félelmetes érzés, mikor 150-160-as haladás közben 250-nel húz el mellettünk egy BMW. De még ez is messze van attól, amit egy Veyron tulaja elért autójával.

Bármilyen autónk legyen, a csúcssebességét elérni minden benzinvérűt feltüzel. Persze autó és autó között óriási különbségek vannak, s ahogy nő a tempó, azzal együtt hatványozottan növekszik a veszélyfaktor is.

Az alábbi világrekord például jó pár évet váratott magára, ugyanis nem más volt a cél, mint a 400 km/órás tempó átlépése közúton, elsőként a világon. Ehhez az egyik legjobb fegyvert, egy Bugatti Veyront választották segítőnek, amely képes átlépni a kívánt sebességet. Még 2007-ben vásárolt egy 1001 lóerős példányt egy cseh milliomos 408 km/órára skálázott csúcssebességgel, majd elkezdett álmodozni arról, amit eddig senki nem tudott véghez vinni, átlépni a 400-as határt.

Az első próbálkozásra még 2011-ben került sor, azonban ekkor nem lehetett aktiválni a „top speed” módot, mert elvileg hideg volt a levegő, egy évre rá már ideális körülmények között újra megpróbálták, de ismét nem engedte az elektronika 370 km/óra fölé az autót. Ezek után kiderült, hogy a sebességváltóval van gond, amit kicseréltek, ezzel együtt pedig új Michelin abroncsokat is szereltek fel, így 2015-ben ismét elérkezett a nagy nap.

Az autobahn elég hosszúnak bizonyult, hogy óra szerint 394 km/órával hasítson Radim Passer (a vezető és egyben a kocsi tulajdonosa), majd kiderült, hogy a GPS szerint ez már meghaladta a 400-at is (az óra ugyanis lefelé csalt), de a biztonság kedvéért még egy vágtatásra sor került még abban az évben, amikor már 402,5 km/órát regisztrált a milliomost segítő csapat – mindezt a közforgalom számára is használható szakaszon, így a Földön ő érte el elsőként a hihetetlen tempót valós körülmények között. Nem ajánljuk, hogy bárki próbálja utánozni…