2018. október 09. 16:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Feltolta a sort a Tesla Autopilot figyelmeztetésére nem reagáló sofőr – videó

Amíg nincsenek teljes önvezetésre alkalmas autók, addig mindig szükséges lesz az emberi beavatkozás lehetőségére. Bár ez is hiábavaló, ha egész egyszerűen nem nyitjuk ki a szemünket. Egy Tesla Model S vezetője csúnya balesetet okozott így.

Míg minden autó nem lesz képes az önálló vezetésre, s az egymás közötti kommunikációra, addig nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberi reakciót és tényezőt, amely sokszor képes pozitívan felülírni az autó rendszere által követni kívánt helytelen cselekedeteket vagy veszélyesnek ítélt szituációkat.

Azonban hiába vagyunk képesek belenyúlni a dolgokba, ha szimplán nem figyelünk vagy fittyet hányunk a rendszer figyelmeztetéseire. Így járt pórul egy Tesla Model S vezetője, aki autójára bízta az életét. Bár a Tesla autója nem rendelkezik az ötös szintű önvezető kéepsséggel – és ezt a cég is hangsúlyozta már többször – a sofőr még akkor sem nyúlt bele az irányításba, amikor a rendszer egy másik tárgyat (álló autót) érzékelve figyelmeztetést küldött hangjelzés formájában. Mire észbe kapott, már késő volt, s körülbelül 45 mérföldes (72 km/órás) tempóval kapta el a Nissan Murano terepjárót.

Csak a szerencsén múlt, hogy a mögöttük érkező jármű épp meg tudott állni, így végül mindenki épségben szállhatott ki a roncsokból.