2018. október 12. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az F1-motoros Porsche

A klasszikus autók szervizelésével és restaurálásával foglalkozó brit Lanzante Limited, a cég, akinek az utcai Mclaren P1 GTR modellt is köszönhetjük, 11 darab TAG-Porsche Formula 1 motoros Porsche 911 Turbo építésébe fogott. Közel 1000 lóerő egy klasszikus 930 Turbóban igencsak eszelősen hangzik.

A Lanzante Limited klasszikus kocsik javításával és felújításával foglalkozik, de a 90-es évek közepétől különböző autóversenyeken, jellemzően hosszú távú futamokon is részt vesz. Az 1995-ös Le Mans-i 24 órás versenyt meg is nyerték, mégpedig egy McLaren F1 GTR-rel. Az autót egy évvel később megvásároltak és felújították. A Lanzante ma már az utcai és verseny McLaren modellek márkaszervizeként is működik.

A Lanzante jelenleg Porsche 930 Turbók restaurálásán fáradozik, ám léghűtéses boxermotor helyett ezeket az autókat a Formula 1 turbó korszakából származó erőforrással, nevezetesen a legendás TAG-Porsche aggregáttal látja el. Ezek a 1,5 literes V6-os turbómotorok a 80-as években 1000 lóerő körül teljesítettek és 26 nagydíj győzelmet hoztak Niki Lauda és Alain Prost segédletével.

Az F1-es motorokat a beépítés előtt persze lefojtják és módosítják, különös tekintettel a hűtésre. Részleteket egyelőre nem tudunk, de az biztos, hogy a TAG-Porsche erőművel hajtott klasszikus Porschék a legkiválóbb sleeperek közé tartoznak majd.