2018. október 12. 17:55   |   Autoblog
címkék:  

Jövőre indul a debreceni BMW gyár építése

A BMW Group tovább bővíti gyártási hálózatát Európában: 2018. október 12-én Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Oliver Zipse, a BMW AG Igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja a Debreceni Egyetemen megrendezett hivatalos eseményen aláírta a vállalat magyarországi beruházásával kapcsolatos első szerződéseket, köztük a Debrecen északnyugati részét érintő területvásárlási szerződést. A müncheni központú vállalatcsoport új európai gyárának Debrecen ad majd otthont, az építkezési munkálatok pedig már 2019 végén megindulnak.

P90326538_highRes_official-signing-of-

„Debrecen térségében egy rendkívül versenyképes régióra leltünk, ahol elkötelezett hatósági együttműködés, jó infrastruktúra, megalapozott beszállítói bázis, illetve megfelelő földterületek teszik lehetővé egy teljes értékű járműgyártó létesítmény működését” – nyilatkozta Oliver Zipse a szerződések aláírását követő ünnepségen. „Fantasztikus feltételek ezek egy innovatív, fejlett technológiákkal dolgozó autógyár felépítéséhez. A BMW Group debreceni üzeme tökéletes lenyomata lesz mindannak az autógyártási szaktudásnak, amellyel rendelkezünk” – tette hozzá.

A pénteki eseményen Oliver Zipse bejelentette, hogy a BMW Group debreceni gyárának igazgatója Michele Melchiorre lesz, aki az autóiparban és a repülőgépipari területen szerzett széleskörű tapasztalatával érkezik a vállalatcsoport új létesítményének élére.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere az ünnepélyes aláírás alkalmával úgy nyilatkozott: „a BMW a város és a régió jövőjét tekintve történelmi jelentőségű beruházást hajt végre. Gazdasági hasonlattal élve az új gyár Debrecen és a régió fejlődésének energiaforrása lesz. Debrecen új fejlődési pályára állt. A szerződés aláírása után az lesz a feladatunk, hogy a várost minden tekintetben alkalmassá tegyük történelmi szerepének betöltésére. Debrecen a 2030-as évekre egy gyarapodó, erős polgársággal rendelkező európai középváros és Magyarország új üzleti, gazdasági központja lesz.”

Csúcstechnológiás autógyártás az új üzemben

Beindítását követően a BMW Group debreceni gyárában évente akár 150 000 darab új autó is készülhet. Az üzem közvetlenül több mint 1 000, beszállítói- és szolgáltatóhálózatán keresztül pedig közvetetten számos további munkahelyet teremt – az új létesítmény területén és a teljes északkelet-magyarországi régióban egyaránt.

A Debrecen külterületén felépülő gyár mind a digitalizáció, mind a fenntarthatóság, mind pedig a rugalmasság tekintetében új járműipari mércét állít fel, sőt mi több, az automatizált járműgyártás terén alkalmazott innovatív megoldásaival, csúcstechnológiás segédberendezéseivel és rugalmas logisztikai hálózatával azonnal technológiai iránymutatóvá lép elő. A BMW Group rendkívül nagy rugalmasságot támogató tömegtermelési rendszerének megfelelően, az új üzem a hagyományos erőforrással szerelt és az elektromos meghajtású modellek gyártására is képes lesz, egyazon gyártósoron.