2018. október 19. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

MIG-23 hajtóművet tettek az oroszok az öreg 3-as BMW-be – videó

Egy MIG-23 sugárhajtóművének gázturbináját építette egy vállalkozó kedvű orosz mérnök megunt BMW E30 3-asába. A kívülről gyakorlatilag átlagosnak mondható autó így egy kattintásra katonai légitámaszpontot csinál a környékből, ahol épp tartózkodik.

Bár felszállni nem tud, hangja és füstje kellően megdöbbenti az utca emberét ennek a BMW E30-nak, melybe egy MIG-23 harci repülő alkatrészei kerültek.

Az egyik legmegdöbbentőbb a dologban még csak nem is az, hogy a projekt működik, hanem amilyen egyszerű beszerezni egy ilyen TS-21 fedélzeti gázturbinát: az autót építő Igor Negoda egy a Youtube csatornájára feliratkozott nézőjétől kapta, akinek nem mellesleg még mindig van kettő az otthonában, s bizonyos nemes célokért szívesen megválik tőlük akár ingyen.

Mivel Oroszországban semmi sem lehetetlen, így hosszadalmas munka árán elkészülhetett a szomszédriogató BMW, amit ugyan nem a gyorsulási versenyeken is látható sugárhajtómű mozgat, hanem egy 60-70 lóerős gázturbina, viszont 400 Nm-rel megáldva. Hogy ez mire elég? Négyes fokozatban (az eredeti ötfokozatú sebességváltót tartotta meg Igor) 86 km/órát is eléri az autó, valamint driftelni és gumit égetni sokkal könnyebb vele, mint eredeti motorjával volt, a hang és füst pedig csak hab a tortán.