2018. november 10. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Nyereséges és elektromos irányba tart az Opel

Azt követően, hogy a PSA csoport átvette, az Opel növekedési pályára került és nyereséget termel. 2018 első félévében 502 millió eurós nyereséget gazdálkodott ki. Nem zártak be üzemeket, sőt, beruházásokat is indítottak. A költségek csökkentek, miközben a minőség is javult.

Michael Lohscheller

Az Opel az első félévben 28 százalékkal csökkentette a fix költségeket. Betartotta a csúcsvezetőség jelentős karcsúsításának ígéretét is: tavaly negyedével csökkent a felsőszintű pozíciók száma. Az Opel továbbra is tartja magát céljához, hogy ne kelljen üzemeket bezárni, sőt beruház különböző gyártóhelyein, és több üzemét új termékek előállításával bízta meg. Az Opel fokozottan profitál a PSA csoport integrálásából, a közös platformokra tervezett járművek fejlesztési költségei például 50 százalékkal kedvezőbbek – miközben javul a minőség.

A rüsselsheimi fejlesztőközpont megerősítette pozícióját a PSA csoport globális kutatófejlesztő hálózatának szerves részeként: az egész konszernnek dolgozó 15 globális illetékességű kompetenciaközpont mellett az ottani mérnökök vezetik a könnyű haszonjárművek és egy új motorcsalád fejlesztését.

2018 Opel GT X Experimental

A hozzáférés a PSA csoport fejlett platformjaihoz és hajtástechnológiáihoz az alapja az Opel-portfólió átfogó villamosításának. Már 2020-ban négy jármű lesz elektromos, köztük az új Corsa akkumulátoros variánsa, valamint a Grandland X, mint az Opel első konnektoros hibridje. E járművek az Opel termékoffenzívájának szerves részei. A következő két évben összesen nyolc új modellt visz piacra a vállalat. Már 2024-ben mindegyik Opelnek lesz elektromos változata.

Opel Combo Life

A könnyű haszonjárművek szegmensében minden eddiginél erősebb az Opel. A cél az, hogy a piaci részesedést középtávon a személyautók szintjére emeljék. Ezt a kereskedőkkel kötött szerződések módosítása (mindegyik Opel-kereskedő kínálhasson könnyű haszonjárműveket is) és az átfogóan megújított portfólió teszi lehetővé. Az új Opel Combo épp most jelent meg a piacon, és a PSA egyéb furgonjaival együtt mindjárt el is nyerte az Év Nemzetközi Áruszállítója címet. Szeptember közepe óta kereken 25 ezer megrendelést könyvelhetett el az Opel – ez több, mint ahány Combót 2017 folyamán egész Európában eladtak. A teljesen új Opel Vivaro 2019-ben jelenik meg a kereskedelemben.

Opel-Grandland-X-501492_0

Lendületet vett az offenzíva az Európán kívüli exportpiacokon is. Sok országban új, erős importőrrel sikerült szerződni, további növekedést serkentve – többek között Marokkóban, Tunéziában és Dél-Afrikában. Még ebben a hónapban megkezdi az Opel a Grandland X összeszerelését az afrikai piacra, egy namíbiai új üzemben. Az európai piacokon az elmúlt hetekben először jelent meg egy teljes szolgáltatást kínáló lízingajánlat – a PSA csoport mobilitási márkája, a Free2Move ernyője alatt. Ez is további impulzust ad a növekedésnek.