2018. november 13. 11:50   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a Jaguar raliautó

A Jaguar idén már hetven éve épít sportautókat, amely alkalomból rali versenyautót készített egy F-Type kabrió modellből. Az egyedi kivitelű F-Type az 1948-tól gyártott XK 120 és annak a speciális raliváltozata előtt tiszteleg, amellyel az 50-es években három Alpine ralit is megnyertek.

Az F-Type raliautóban a Jaguar 2 literes négyhengeres, 300 lóerős Ingenium turbómotorja dolgozik. A kocsit az FIA rali specifikációja szerint alakították ki, tehát megerősített fékrendszert és futóművet kapott, bukókeretet hegesztettek bele, emellett a pilóta és utasa hatpontos övekkel szerelt versenyülésekben foglalnak helyet. A motorháztetőre kiegészítő fényszórók kerültek és fedélzeti tűzoltó rendszer is van.

A rali F-Type barázdált féktárcsákat és négydugattyús féknyergeket kapott elöl és hátul egyaránt. A felfüggesztésekben kézzel épített verseny lengéscsillapítók és puhább rugók kaptak helyet, hogy a rázósabb murvás raliszakaszokon se kelljen elvenni a gázt. A csillapítás a különböző útfelületeknek megfelelően állítható. A versenyfelnik és a gumik murvára valók, s a laza talajon való haladást segíti a korlátozottan önzáró hátsó differenciálmű is. A hajtűkanyarok bevételét hidraulikus kézifék könnyíti meg. A hetvenedik születésnapra épített rali F-Type modelleket már tesztelik a dél-walesi Walters Arena pályán. A következő hónapokban aztán a kocsik számos Jaguar rendezvényen megjelennek majd.

A raliautók tervezésénél egyébként a készítők a legfrissebb, limitált szériás F-Type Chequered Flag modellektől szereztek inspirációt. A kupé és kabrió karosszériával is kapható Chequered Flag, azaz kockás zászlós speciális modellek egyedi, 20 colos fekete felniken gördülnek, tetejüket feketére fényezték (kupé), kabinjukban pedig fekete, luxus Windsor bőrkárpitozású sportülések és sötét alumínium díszítések emelik a színvonalat.

A Jaguar F-Type Chequered Flag Limited Edition már rendelhető, alapára 62 335 font.