2018. november 16. 11:25   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az első 3D-nyomtatott titánium felni

Két amerikai vállalat, a HRE és a GE Additive megalkották a világ első, Electron Beam Melting (EBM) technológiával készült titánium kerekét. A titániumporból, speciális 3D nyomtatással készült felniket először egy McLaren P1 szupersportkocsira szerelték fel.

A HRE3D+ fantázianevű felni bepillantást nyújt a jövő könnyűfémkerék-gyártási technológiájába, mutatja, hogy az olyan high-tech anyagokból, mint a titánium, hogyan lehet bonyolult formákat létrehozni. Az összetett formatervű HRE3D+ kerék úgynevezett felépítő eljárással készült.

Amíg egy hagyományos, egyrészes (monoblock) alumínium felnit egy 45 kilogrammos kovácsolt tömbből faragnak ki az anyag 80 százalékának eltávolításával, addig a felépítő eljárással készült keréknél csupán az anyag 5 százaléka morzsolódik le és kerül újrahasznosításra. Emellett a titánium jóval erősebb az alumíniumnál és rozsdaálló is. Eredeti, nyers állapotában is meghagyható, szükségtelen felületkezelni.

A titániumporból nyomtatott HRE3D+ felninél két jelenlegi HRE kerék dizájnjából merítettek ötletet. A felnit két Arcam EBM gépen nyomtatták; az egyes darabokat egy egyedi középrésszel illesztették össze majd egy karbon palásthoz erősítették titánium rögzítők felhasználásával.