2018. november 22. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

Európában is elérhető lehet a digitális visszapillantó

A világon elsőként vezetett be szériagyártásban kamera alapú külső visszapillantó tükröt a Lexus. A megoldás egyelőre csak Japánban elérhető, de ez hamarosan változhat.

Történelmet írt a Lexus, amikor idén ősszel megkezdte az újgenerációs Lexus ES szedán forgalmazását Japánban. Nem maga az autó jelentette a szenzációt, hanem a külső visszapillantó tükre, pontosabban annak a hiánya: az ES a világon elsőként kerülhetett forgalomba úgy, hogy optikai tükör helyett csupán külső digitális kamerák találhatók rajta, amelyek az utastérben, a tetőoszlop tövében elhelyezett monitorokon jelenítik meg a gépkocsi melletti és mögötti terület képét.

A technológiát 216 ezer jen (körülbelül 540 ezer forint) felárért kínálják a nyolcadik generációs Lexus ES-hez – a digitális tükör azonban jóval több izgalmas műszaki látványosságnál. A módosítható látószögtől kezdve a jobb éjszakai látási viszonyokig számtalan gyakorlati előnyt jelent a megoldás: míg egy tükörlap bepárásodhat, lefagyhat vagy besározódhat, nem befolyásolja például a hátratekintést az időjárás, így párás időben vagy esőben is teljesen tiszta képet biztosít a vezetőnek. A technológia további, nem elhanyagolható haszna, hogy csökken az autó légellenállása, és javarészt megszűnik a tükrök által keltett szélzaj, valamint a tükörház sem akadályozza az oldalirányú kitekintést.

Az Automotive News kérdésére Szava Josihiro, a Lexus International elnöke elmondta, hogy gondolkodnak a technológia exportpiaci bevezetésén, amennyiben azt a kereslet indokolttá, a jogszabályok pedig lehetővé teszik. A Lexus-vásárlók jellemzően Európában is fogékonyak az innovatív megoldásokra, ami pedig a korlátozást illeti, ma már az sem lehet akadály.

Európában ugyanis 2016. június 18-án lépett hatályba az az ide vonatkozó jogszabály módosítás, amely a korábbi gyakorlattal szemben engedélyezi, hogy a fejlesztők típusbizonyítványt kapjanak kamera alapú visszapillantó rendszereikre, az autógyártók pedig hasonlóképpen elnyerhetik a hatósági engedélyt az ilyen berendezéssel felszerelt típusaikra.