2018. november 24. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

58 ezer gyorshajtást fotózott egy olasz falu traffipaxa 14 nap alatt

A csupán 120 lakost számláló Pieve di Teco község polgármestere megelégelte, hogy sokan sztrádának nézik a rajtuk keresztülhaladó főutat, így kihelyeztetett egy sebességmérő kamerát, amely két hét alatt 58568 gyorshajtást rögzített. A rekord 135 km/óra volt 50 helyett.

Sokak számára idegesítő lehet a sebességmérő kamerák jelenléte, hisz ki nem hajtott már gyorsabban – akár véletlenül – mint a megengedett tempó? A fix traffipaxok pedig épp azokra a területekre szoktak kerülni, ahol korábban több súlyos baleset történt már gyorshajtás miatt pont azért, hogy a köztudatba beépüljön jelenlétük, így legalább az adott szakaszon lassuljon a forgalom, még ha a büntetések száma, így összege csökken is hosszabb távon.

Ennek ellenére néha több időbe telik, mire egy-egy ilyen fix berendezést megszoknak a közlekedők, így fordulhatott elő Olaszországban, hogy egy apró község főútján újonnan felszerelt mérőeszköz két hét alatt 58568 gyorshajtást rögzített.

Pieve di Teco falvacska polgármestere megelégelte, hogy a települést kettészelő főutat a legtöbben sztrádának vagy legalábbis országútnak nézik, így az ott élő 120 lakos folyamatosan panaszkodott a nagy zaj és a másik oldalra történő lehetetlen átkelés miatt. Alessandro Alessandri az ANSA nevű lapnak nyilatkozta, hogy elege lett a gyorshajtókból, és bár nem szeretett volna nyerészkedni a dolgon, valamint nem számított ilyen számokra, megdöbbentette a tény, hogy ennyien vették semmibe az 50 km/órás korlátozást. A rekorder egyébként 135 km/órával száguldott át a mérőponton, de több tucat autós bőven 100 km/óra felett hasított itt. Egyes értesülések szerint a községen áthaladó járművek fele lépte túl a megengedett tempót.

Arról nem tudni, hogy az eddig beszedett bírságok kinek milyen mértékben jutnak, de a hírverésnek köszönhetően hamarosan legalább nem sok gyorshajtó lesz majd a településen.